W dniu 29.10.2015 roku w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek miało miejsce ciekawe wydarzenie pod nazwą „Dzień Praktyki Zawodowej”, związane z upowszechnianiem i wykorzystaniem rezultatów projektu „Kształcenie Zawodowe Poprzez Doświadczenie Ponadnarodowe”, realizowanego w ramach programu ERASMUS+ finansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój. W trakcie trwania imprezy, jako wystawy towarzyszące, zaprezentowane zostały obecne w szkole branże zawodowe i realizowane w nich praktyki.
Uroczystość naszą uświetnili swoją obecnością zaproszeni goście: Dyrektor Powiatowego Centrum Oświaty – Pani Marta Skawska, właścicielka Biura Turystycznego Neltravel w Nowym Targu – Pani Nela Cholewa, opiekunki praktyk zawodowych w Hotelu Solar w Szczawnicy – Pani Jadwiga Bodziarczyk i Pani Ewa Gizicka oraz Pan Krzysztof Domarecki – Kierownik Gastronomii w Dworku Gościnnym w Szczawnicy. Wśród naszych gości nie zabrakło również młodszej widowni. Gościliśmy gimnazjalistów z Krościenka n. D, z Ochotnicy Górnej oraz liczną grupę ze Szczawnicy wraz z opiekunami.
Dzień ten był okazją do podsumowania praktyki zawodowej, którą uczniowie klas hotelarskich odbyli w Irlandii Północnej, w mieści Londonderry. Uczniowie przedstawili ciekawe sprawozdania i prezentacje multimedialne na temat zrealizowanych praktyk i nabytych umiejętności podczas miesięcznego pobytu za granicą. Była to również okazja do refleksji i wspomnień z odbytych praktyk. Pobyt w Londonderry przełożył się na zdobycie konkretnych umiejętności i kompetencji zawodowych potwierdzonych certyfikatami. Młodzież otrzymała Certyfikaty odbycia stażu u pracodawcy oraz Europass Mobilność – ważny dokument zawierający informacje na temat wiedzy i kwalifikacji nabytych w innym kraju europejskim w ramach praktyk zawodowych. Dokumenty te zostały wydane w języku polskim i języku angielskim.
Podczas pobytu w Irlandii Północnej stażystki uczęszczały na dodatkowe zajęcia języka angielskiego przygotowujące do egzaminu Trinity College London. W czasie uroczystości zostały im wręczone potwierdzenia odbycia kursu oraz certyfikaty zaliczenia egzaminu Trinity. Gratulacje !!!
Wszyscy mogli zobaczyć efekty praktyk zawodowych w naszej szkole. Dużym zainteresowanie wśród gimnazjalistów cieszyły się stoiska branżowe przygotowane przez uczniów naszej szkoły pod kierunkiem nauczycieli zawodu.
Branża turystyczna (Technik obsługi turystycznej) reprezentowana była przez uczniów klasy III t: Gabrielę Gardoń, Karolinę Nieć, Monikę Słowik oraz uczniów klasy II t: Paulinę Jaworską i Macieja Hebdę. Uczniowie w stylu góralskim urządzili stanowisko na którym zaprezentowali:
- program praktyk zawodowych oraz umiejętności, które zdobyli w czasie ich trwania,
- miejsca praktyk zawodowych w biurach podróży, co udokumentowali zdjęciami oraz przygotowanym filmem obrazującym przebieg praktyki w biurze podróży,
- przygotowane przez siebie oferty wycieczek po regionie z prezentacją ich największych atrakcji,
- oferty biur podróży, w których odbywają praktyki zawodowe,
- materiały dydaktyczne wykorzystywane na lekcjach przedmiotów zawodowych,
- wycieczki zawodoznawcze.
Zwiedzających zachęcał do degustacji przyjemny zapach regionalnej przekąski.
Pasjonaci żywienia – branża gastronomiczna – stanęli na wysokości zadania i na pięknie nakrytym stole pokazali efekty swojej pracy. Można było degustować między innymi: ciasteczka kokosowe, roladki biszkoptowe, rogaliki, babeczki z bitą śmietaną, łabędzie ptysiowe, tęczowe galaretki czy małe kanapeczki. Kolorowe zdjęcia, umieszczone koło stoisk, stanowiły dowód szerokich umiejętności uczniów związanych z wykonywanym zawodem.
Na stanowisku przygotowanym przez Techników informatyków można było zobaczyć: prezentację praktyk u pracodawcy, staży oraz wycieczek branżowych, stanowisko diagnozowania i montażu sprzętu komputerowego. Chętnym robiono zdjęcia i, spełniając ich życzenie, edytowano fotografię w taki sposób, aby upodobnić ich do wybranego przez siebie idola.
Jeszcze jedną okazją, by znów przenieść się wspomnieniami do Irlandii Północnej, był bankiet. przygotowany w restauracji Klasyczna. Uwzględniał on potrawy kuchni irlandzkiej, takie jak: gulasz Irish Stew, zupę krem z dyni z fasolką i smażoną bazylią, irlandzki chleb sodowy, podpłomyki irlandzkie, irlandzki chleb z bakaliami, Colcannon Pie z ziemniaków, mięsa i kapusty, irlandzkie ziemniaczki na słodko.
Pierwszy Dzień Praktyki Zawodowej w szkole już za nami. Poprzedzony długotrwałymi przygotowaniami przyniósł mnóstwo wrażeń i przekonanie, że zagraniczne praktyki są naprawdę niesamowitym przeżyciem. Tę opinię zgodnie podzielali uczestniczki projektu i goście przybyli na uroczystość.
Prezentacje multimedialne w formacie Power Point i Open Document:
red. Krystyna Osowska