W pierwszym dniu po feriach zimowych 02.03.2015 r. grupa wybranych uczniów naszej szkoły z klas: Ig, IIg, IIg, IIa i IIIa wyruszyła na jednodniową wycieczkę zawodoznawczą do Katowic. Celem wyjazdu był udział w VI edycji Targów Piekarniczych, Cukierniczych i Lodziarskich – SweetTARGi, które odbywały się na terenie Centrum Targowego FairExpo. Jest to szczególne wydarzenie w branży gastronomicznej gdzie prezentuje się nowości i premiery cukiernicze oraz lodziarskie. Co jest na fali w cukierni? Tradycja czy nowoczesność ? A może połączenie jednego i drugiego ? Blisko 70 wystawców prześcigało się w swoich pomysłach na cukiernictwo. Ponadto to wyjątkowa okazja do spotkania grona specjalistów i profesjonalistów. Możliwości rozmowy z nimi a czasem zdobycia cennych wskazówek dotyczących tajników ich pracy.
Zakres tematyczny targów obejmował min.:
- Maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, gastronomicznego
- Wyposażenie piekarni, cukierni, lodziarni, lokali gastronomicznych (restauracje, kawiarnie)
- Expresy do kawy
- Dodatki piekarskie i cukiernicze
- Produkty i półprodukty spożywcze
- Urządzenia do produkcji lodów
- Koncentraty smakowe i dodatki do lodów
- Dekoracje
- Wyroby czekoladowe
- Galanteria cukiernicza
- Urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe
- Maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa
- Urządzenia do utrzymania czystości i higieny
- Aparatura pomiarowo-kontrolna oraz urządzenia laboratoryjne
- Urządzenia myjące i środki czystości
- Transport
- Odzież robocza
- Wydawnictwa branżowe
Uczniowie zapoznawali się ze specjalistycznym sprzętem gastronomiczny. Zbierali cenne informacje na temat produkcji ciast, ciastek, tortów, lodów, soków oraz wszelakiego rodzaju deserów. W trakcie targów odbywały się również pokazy finalistów Mistrzostw Polski Barista 2015 – Latte Art.
Jak zrobić koronkowy tort. Czy czarne ciastko może mieć smak truskawek ? Na czym polega temperowanie czekolady ? Z czego produkuje się jadalne cyrkonie ? Jak zrobić lody z jogurtu ? Czy są aromaty i barwniki naturalne ? Co wspólnego ma ciekły azot z cukiernictwem ? Izomalt i stabilizator żelatynowy a co to takiego ? Dlaczego kawa kawie nierówna ?
To tylko nieliczne z pytań na które mogliśmy uzyskać odpowiedź. Oczywiście jak to na targach bywa nie obyło się bez ulubionej części… degustacji prawie wszystkich pyszności …hmmmm.
Na Sweet TARGACH było napraaaawdę słodko!