W dniu 16.02.2016r. w naszej szkole na warsztatach kulinarnych gościliśmy młodzież klasy pierwszej VI Gimnazjum Małopolskiego Centrum Edukacji w Krościenku n. D. wraz z opiekunem panią Urszulą Malinowską. Głównym celem zajęć było promowanie zdrowej żywności oraz kształtowanie u uczniów nawyków zdrowego odżywiania. Zajęcia teoretyczne połączone były z częścią praktyczną poświęconą na przygotowanie zdrowych, kolorowych kanapek.
Warto pamiętać, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ponieważ daje nam siłę i energię do działań w szkole i pracy. Kolorowe kanapki są więc idealne. Świadczą o tym reakcje uczestników zajęć – po skomponowaniu własnych kanapek młodzież zjadała je z wielkim apetytem i uśmiechem na ustach. Trudno było wybrać te najlepsze i najpiękniejsze, gdyż gimnazjaliści wykazali się ogromną pomysłowością oraz wyczuciem smaku. Mamy nadzieję, że tak jest również w ich szkolnych kanapkach, które przynoszą z domu.
Warsztaty przygotowali i przeprowadzili uczniowie klasy IIIa ZSZ – kucharz, Sylwia Kotarska, Piotr Plewa, Anna Plewa, Natalia Waligóra i Marek Wójcik pod kierunkiem nauczyciela, Pani Teresy Ptak.
T.P