24 października 2023 roku w Zespole Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu odbyła się XIII edycja konkursu gastronomicznego pod nazwą „Smaki jesieni na europejskim stole”. Uczniowie rywalizowali w trzech kategoriach: kucharz: danie zasadnicze składające się z minimum dwóch roślinnych surowców sezonu jesiennego oraz użyta przynajmniej jedna technika z zakresu kuchni molekularnej, barman: long drink- wykonany z minimum dwóch roślinnych surowców sezonu jesiennego, metodą shakerowani, a także w kategorii cukiernik: deser restauracyjny w wersji talerzowej sporządzony z minimum dwóch roślinnych surowców sezonu jesiennego.
W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkół z Limanowej, Starego Sącza oraz Namestowa na Słowacji. Naszą Szkołę w kategorii kucharz reprezentował Wojciech Gabryś, uczeń klasy 5 Technikum żywienia i usług gastronomicznych.. W tej kategorii zmagania uczniów oceniało jury w składzie: Łukasz Konik, autor książek kulinarnych „Kuchnia regionów”, „Gastronomia molekularna” i „Pasja tworzenia smaków”, Mirosław Jabłoński (Hotel Belmonte), Krzysztof Małocha (Hotel Heron), Grzegorz Marszał (Restauracja Szklarnia) i Jan Filipczyk (Małopolskie Stowarzyszenie Kucharzy i Cukierników). Sporządzone potrawy, a także napoje i desery wyglądały pięknie i smacznie. Danie konkursowe Wojtka to pierś z kaczki sous vide na pietruszkowym puree, z gratin dyniowym w towarzystwie pianki z kasztanów i żelu malinowego.
Dla uczestników konkursu był przygotowany również pokaz barmański w wykonaniu Krzysztofa Bajerskiego (Weeding Bar), a także autorskie książki z dedykacją od Łukasza Konika. Podium co prawda nie było, ale wróciliśmy bogatsi o nowe doświadczenia i cenne wskazówki od najlepszych szefów kuchni. Takie spotkania są dobrą okazją nie tylko do zdobywania wiedzy, a także do nawiązywania nowych znajomości i współpracy. Przykładem jest propozycja pracy dla Wojtka w pięciogwiazdkowym hotelu złożona przez Pana Krzysztofa Małochę. Tak więc Wojtek życzymy Ci dalszych sukcesów i rozwijania swojej pasji pod okiem najlepszych.
Tekst Stanisława Kwiatek