W dniu 18.11.2022 roku pokaźna grupka naszych uczniów wraz z opiekunami panią S. Kwiatek oraz panią B. Ciesielką uczestniczyła w 10 targach ekologicznej żywności „EKOstyl 2022″ Zdrowa Żywność, Styl Życia, Eko Rodzina.
Pięknie przygotowane, barwne i liczne bo aż około 250 stoisk – zachęcały nas do odwiedzenia, a przede wszystkim do degustacji ekologicznych i zdrowych produktów. Mogliśmy także poznawać oraz odkrywać nowe produkty czy terapie lecznicze, a także zasięgnąć opinii w interesujących nas tematach związanych z produkcją oraz procesem technologicznym potraw. Dużym zainteresowaniem była degustacja smakołyków podczas pokazów kulinarnych – najbardziej wspominamy smak „piwa” dyniowego oraz miodu truskawkowego.
Wizyta na targach miała na celu propagowanie idei ekologicznego stylu życia.
Kolejnym punktem naszej wycieczki było Muzeum Browaru Żywiec, które jest jedną
z największych i najnowocześniejszych placówek tego typu w Polsce. Już samo położenie muzeum budzi ciekawość. Zlokalizowane jest bowiem w dawnych piwnicach leżakowych browaru. Zwiedzając muzeum weszliśmy w świat naznaczony ponad 160-letnią historią browaru oraz produkowanego w nim piwa. Przechodząc przez sale ekspozycyjne aktywnie poznawaliśmy kolejne okresy rozwoju browaru
i marki Żywiec aż po współczesność.
Wycieczka z pewnością poszerzyła naszą wiedzę w branży gastronomicznej, kolejne już planujemy!