Nasza szkoła włączyła się w akcję Fundacji Dobrego Życia „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014”, która odbywa się w całej Polsce w dniach 16 – 23 października 2014 roku.
Celem kampanii jest zwrócenie uwagi na problem chleba, a także podniesienie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. „Tydzień Chleba w Szkole” jest okazją, by zastanowić się nad swoją dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie, zacząć się troszczyć o swoje zdrowie. Kampania wzmacnia symbol chleba: jest to nauka szacunku do chleba oraz do ludzi, dzięki którym powstaje, motywacja do dzielenia się chlebem z innymi, zachęta do szukania sposobów zagospodarowania suchego chleba, żeby nie był wyrzucany do śmietnika.W ramach kampanii zorganizowano również wycieczkę dla uczniów klasy I Zasadniczej Szkoły Zawodowej do pobliskiej piekarni prowadzonej przez Gminną Spółdzielnię Samopomoc Chłopska w Krościenku. Młodzież zwiedziła piekarnię oraz zapoznała się z tradycyjnymi metodami pieczenia chleba na zakwasie i pracą piekarza. Kierownik piekarni Pan Antoni Knutelski bardzo szczegółowo omówił przebieg procesu technologicznego oraz asortyment wypiekanego pieczywa , poczynając od sporządzenia zakwasu, poprzez zarabianie i wyrabianie ciasta, jego rozrost aż po formowanie i pieczenie. W piekarni zostaliśmy przyjęci bardzo serdecznie, mile i przyjaźnie. Za możliwość zwiedzania, zdobytą wiedzę oraz degustacje upieczonego chleba jesteśmy bardzo wdzięczni i gorąco dziękujemy.
red. Teresa Ptak