W czasie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2014” w dniu 23 października w naszej Szkole zostały zorganizowane warsztaty pieczenia chleba, w których uczestniczyli uczniowie gimnazjum z Maniów wraz z opiekunami Panią Adrianną Berszakiewicz i Małgorzatą Kunstman. Podczas warsztatów młodzież miała okazję aktywnie uczestniczyć w procesie powstawania i pieczenia chleba. Gimnazjaliści uczestniczyli także w przygotowanej przez uczniów prezentacji na temat: historii związanych z produkcją i pieczeniem chleba , co to jest zakwas, jakie wartości i znaczenie ma chleb w naszej tradycji i kulturze. Młodzi ludzie mieli również możliwość obejrzenia różnego rodzaju ziaren, różnych typów mąki stosowanych do wypieku chleba oraz przygotowanego zakwasu. W dalszej części warsztatów młodzież własnoręcznie formowała bochenki chleba oraz różnego rodzaju bułeczki. Produkowano między innymi chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu, suszonymi śliwkami i z suszonymi pomidorami, bułeczki wieloziarniste, z czarnuszką, makiem, sezam, kminkiem. W czasie wyrastania i wypieku wyrobów z ciasta chlebowego młodzież gimnazjum obejrzała wystawę poświęconą Świętemu Janowi Pawłowi II przygotowaną w bibliotece szkolnej. W czasie trwania zajęć odbyła się degustacja upieczonych chlebów i bułek z wcześniej przygotowanym masłem smakowym , wiejskim smalcem oraz konfiturami . Uczestnicy warsztatów otrzymali wypróbowane przepisy na różnego rodzaju chleb oraz bułeczki. Myślimy, że udało nam się uświadomić młodzieży, iż pieczenie chleba nie należy do trudnych ani pracochłonnych czynności, a zdobyta wiedza umocni ich w przekonaniu, że warto to robić. Warsztaty przygotowała i przeprowadziła Pani Teresa Ptak z uczniami IIg technikum.
,,KTO NIE WZDYCHA NA MYŚL O PRAWDZIWYM CHLEBIE, TEN PEWNIE NIE ZNA JEGO SMAKU”
red. Teresa Ptak