W ramach projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w Małopolsce” na początku maja byłam na tygodniowej wizycie studyjna w Jenie. W wizycie uczestniczyła młodzież z Małopolski kształcąca się w zawodach związanych z gastronomią, hotelarstwem, mechatroniką i instalacjami sanitarno- grzewczymi. Po przyjeździe do Jeny zakwaterowano nas w 4* hotelu Fair Resort. Pierwszego dnia pobytu (5.05.14r.) zostaliśmy powitani w szkole Staatliche Berufsbildende Schulzentrum Jena Göschwitz , po której nas oprowadzono. Jest to bardzo duża i przestronna szkoła z nowoczesnymi pracowniami. Zobaczyliśmy między innymi pracownie: gastronomii, technologii jakości, automatyki, mechatroniki, optyki, chemii, biologii, asystenta biotechnologii, mechaniki, informatyki. Najciekawszym obiektem była hala sportowa, która jest samowystarczalna energetycznie ponieważ energię czerpie z odnawialnych źródeł – ogniw solarnych. Po południu zwiedziliśmy Weimar – historyczne miasto Goethego i Schillera. W drugim dniu mieliśmy zajęcia praktyczne w szkole. Zostaliśmy podzieleni na dwie grupy: pierwszą była grupa instalacji sanitarnych i grzewczych oraz mechatroniki, a drugą hotelarstwa i gastronomii. Nasza grupa zajmowała się filetowaniem owoców, carvingiem oraz garnirowaniem. Po obiedzie w mensie studenckiej, jeden z nauczycieli szkoły z Jeny oprowadził nas po mieście opisując najważniejsze i najciekawsze zabytki. Zwiedziliśmy również muzeum optyki, z którego słynie Jena.
W trzecim dniu zajęć w szkole zajmowaliśmy się przyrządzaniem koktajli, drinków oraz napojów bezalkoholowych. Na początku zaznajomiono nas z tematyką zajęć: podziałem drinków, sposobami podawania i garnirowania, rodzajami barów i szkła. Każdy z uczestników wybierał sobie recepturę i pod czujnym okiem nauczycieli niemieckich musiał sam sporządzić swojego drinka. Dużą pomocą w komunikowaniu się, służyli nam tłumacze języka niemieckiego. Dokonałam dobrego wyboru napoju bezalkoholowego o nazwie „ Good Morning „ gdyż podczas degustacji, właśnie on okazał się najlepszy.
Po zakończeniu ćwiczeń grupa hotelarsko-gastronomiczna wybrała się wraz z nauczycielkami szkoły do Muzeum klusek, gdzie przedstawiono nam historię ziemniaka – na świecie jest ponad 1000 odmian tej jadalnej byliny o różnych kształtach i kolorach. Tam mogliśmy degustować kluski ziemniaczane. W tym dniu również przedstawiciele naszych grup uczestniczyli w Dniu Europejskim. Było międzynarodowo: uczniowie z Niemiec, Polski oraz przedstawiciele szkół z Francji. Prezentowaliśmy systemy kształcenia zawodowego w naszych krajach – była okazja do porównania i refleksji, gdzie lepiej?
W kolejnym dniu, czyli 8 maja 2014 roku odbyliśmy teoretyczne zajęcia dotyczące hotelarstwa oraz zwiedziliśmy Erfurt, gdzie znajduje się przepiękna katedra oraz jeden z największych placów miejskich w Niemczech. W przedostatnim dniu wizyty studyjnej, po raz ostatni pojechaliśmy do szkoły i podsumowaliśmy cały nasz pobyt w Jenie. Każda grupa prezentowała to ,czego się nauczyła – było naukowo i wesoło. 10 maja wyjechaliśmy z hotelu wcześnie rano dążąc w kierunku utęsknionego domu.
Wyjazd do Niemiec był niezwykle ciekawym doświadczeniem dla mnie i innych uczestników. Pomimo, że na początku pobytu nie znaliśmy się, to jednak szybko nawiązaliśmy nowe znajomości, zwiedziliśmy bardzo ciekawe miejsca o długiej historii i wspaniałej niemieckiej architekturze. Nasz wyjazd trwał tylko sześć dni, ale w ciągu nich zdobyłam wiele nowych i przydatnych umiejętności. Mimo napiętego programu wizyty mieliśmy też czas wolny, podczas którego robiliśmy zakupy oraz korzystaliśmy z hotelowego Wellness & Spa.
Świetna organizacja pobytu oraz całkowite wypełnienie naszego czasu sprawiło, że ten wyjazd będzie najlepiej wspominany przeze mnie i na pewno zapamiętany na długo.
Dominika Zachwieja, uczennica kl. II h