W dniu 28 października na kilka godzin pracownia technologii gastronomicznej zamieniła się w bardzo głośne i radosne miejsce. Powodem była wizyta maluszków z zerówki Szkoły Podstawowej w Krościenku n.D.
Młodzi uczestnicy wraz z opiekunami z samego rana przybyli do naszej szkoły na warsztaty gdzie pod okiem nauczycieli przedmiotów zawodowych w gastronomi oraz pomocy uczniów kl 3 b SB I stopnia uczyli się jak robić przetwory i w jaki sposób je przechowywać. Na samym początku zajęć uczestnicy warsztatów bardzo świetnie poradzili sobie z rozpoznaniem nietypowych warzyw I owoców. W kolejnej części zerówkowicze poznali sposoby produkcji przetworów a także metody przechowywania.
Największa radością i frajdą była produkcja kompocików – wykonaliśmy kompocik jabłkowy, śliwkowy oraz gruszkowy z dodatkiem mięty, goździków, laski cynamonu czy wanilii a nawet anyżu. W czasie zajęć nie tylko skupiliśmy się na przetworach, maluszki także przy pomocy starszych kolegów oraz nauczycieli formowali rogaliki krucho – drożdżowe z marmoladą i budyniem czekoladowym oraz koperty z jabłkiem z ciasta półfrancuskiego serowego. Mali kucharze świetnie sprawdzili się w swoich nowych rolach, Na zakończenie była degustacja, dekoracja słoiczków z przetworami i piękna piosenka o jesieni. Dziękujemy za obecność oraz za mile spędzone przedpołudnie.
Nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomii