Warsztaty kulinarne w Czorsztynie

W dniu 26.05.2014 r. uczniowie klasy III D wzięli udział po raz kolejny w warsztatach kulinarnych. Tym razem uczniowie byli gośćmi czterogwiazdkowego Hotelu „Kinga” w Czorsztynie. Tematem warsztatów było: „Zastosowanie mięsa drobiu w gastronomii – sposoby sporządzania i podawania potraw.” Zajęcia odbywały się w ramach lekcji technologii gastronomicznej z towaroznawstwem jako tzw. lekcja w terenie pod opieką Pani Małgorzaty Hryc.
Właściciel hotelu Pan Ashok Kumar Singh serdecznie powitał grupę oraz opowiedział młodzieży o codziennej pracy kucharza w hotelu. Omówił przy tym wymagane i pożądane umiejętności jakimi powinien cechować się dobry kucharz. Następnie młodzież udała się do hotelowej kuchni, gdzie czekał na nich szef kuchni Pan Dinesh Singh. Po krótkim wprowadzeniu w specyfikę pracy w kuchni hotelu „Kinga” uczniowie przystąpili do pracy pod kierunkiem szefa kuchni. Szczególnie ciekawym elementem warsztatów było poznanie oryginalnych przypraw sprowadzanych z Indii takich jak: kumin, różne odmiany curry, garam masala, liście curry, proszek mango, tamarynd. W miarę trwania warsztatów kuchnię wypełniały niecodzienne aromaty w/w przypraw. Podczas pracy uczniowie dodatkowo mieli okazję wykorzystać znajomość języka angielskiego, gdyż był to jedyny język porozumiewania się z szefem kuchni.
Najprzyjemniejszym momentem była degustacja przyrządzonej potrawy – Chicken Tikka Masala oraz odkrywanie nowych smaków. Po degustacji młodzież zwiedziła część hotelową obiektu oraz gabinety SPA.
Warsztaty przyczyniły się do pogłębienia wiedzy i umiejętności kulinarnych uczniów. Ponadto były kolejną możliwością do sprawdzenia własnych sił w praktyce. Pan Ashok Kumar Singh na zakończenie podkreślił znaczenie wysoko wykwalifikowanych pracowników jako filaru gastronomii hotelowej.
Kolejne warsztaty kulinarne …. w przyszłym roku szkolnym ☺
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z warsztatów !

Galeria

red. Małgorzata Hryc

Podziel się swoją opinią