Warsztaty kulinarne – „Pomysłowe i zdrowe śniadanie dla ucznia”

W dniu 17 grudnia 2015 r. do naszej szkoły przybyła klasa 1a z Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Krościenku nad Dunajcem wraz ze swoją wychowawczynią Panią Jolantą Ciesielką.
Uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych organizowanych przez naszą szkołę pt. „Pomysłowe i zdrowe śniadanie dla ucznia”. Warsztaty rozpoczęły się częścią teoretyczną uświadamiającą znaczenie śniadania w prawidłowym rozwoju i funkcjonowaniu każdego człowieka. Omówiono zgubne skutki braku śniadania oraz jak prawidłowo skomponować śniadanie aby zawierało potrzebne dla organizmu składniki. Po tej części młodzież została podzielona na grupy a następnie zaznajomiona z przydzielonymi im stanowiskami w pracowni gastronomicznej, produktami i sprzętem. Po omówieniu sposobu wykonania każdej potrawy rozpoczęto zmagania kulinarne. W trakcie pracy uczennice klasy trzeciej Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych: Honorata Zając, Magdalena Sieczka oraz Urszula Pełczak służyły naszym gościom pomocą i dobrą radą. Młodzież pracowała z zapałem. Gdy wszystkie potrawy były już gotowe nastąpiła najprzyjemniejsza część warsztatów – degustacja;)
Na zakończenie uczniowie poznali z jakich informacji musi składać się każdy przepis kulinarny a następnie przystąpili do… tworzenia przepisów potraw które sami przyrządzili.
Warsztaty przebiegły w radosnej i twórczej atmosferze. Uczniowie poznali nowe smaki i możliwości komponowania ciekawych, zdrowych potraw na śniadanie.
Cieszymy się z udanego spotkania. Do zobaczenia na kolejnych warsztatach !

zobacz_galerie_zdjec
M.H.

Podziel się swoją opinią