„W zdrowym ciele zdrowy duch” pod takim hasłem rozpoczęliśmy cykl prelekcji poświęconych prawidłowemu odżywianiu dzieci w wieku szkolnym oraz młodzieży gimnazjalnej.
11 grudnia 2015 roku uczniowie klasy trzeciej Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych: Karolina Kozielec, Mateusz Pulka i Tomasz Waksmundzki przeprowadzili prezentację zasad właściwego odżywiania dzieci w Zespole Szkolno – Przedszkolnym im. mjr Henryka Sucharskiego w Tylmanowej. Uczestnicząc w prezentacjach, dzieci klas 1-3 oraz 4-6 mogły dowiedzieć się przede wszystkim, co to są kcal, jakich składników pokarmowych należy dostarczać do organizmu, w jakich proporcjach i odstępach czasu, aby prawidłowo się rozwijać. W trakcie prezentacji uczniowie Technikum wyjaśniali podstawy zdrowego odżywiania, bazując na piramidzie żywienia zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Krakowie. Za sposób odżywiania dzieci oczywiście odpowiadają dorośli, ale poprzez częste uświadamianie dzieciom jak ważny jest dobór w jadłospisie określonych produktów, jaki mają one wpływ na organizm człowieka, czy warunkują dobre samopoczucie oraz przyswajanie wiedzy, kształtowane są ich późniejsze nawyki żywieniowe. Mateusz i Karolina w przystępny sposób omówili zasady prawidłowego żywienia oraz wskazali najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ich niekorzystne skutki dla organizmu. Aby urozmaicić sposób przekazu informacji żywieniowych, po zakończeniu prelekcji dla dzieci został zorganizowany konkurs, w którym nagrodami były różnego rodzaju owoce. Pytania i zadania, z jakimi zmierzyły się dzieci, to między innymi: rozpoznawanie warzyw, owoców, ziół przyprawowych oraz odtworzenie „budowy” piramidy żywienia. Najtrudniejszą przyprawą do rozpoznania okazał się anyż. Na zakończenie wszystkie dzieci zostały zaproszone do degustacji ciasteczek owsianych oraz kranchi sporządzonego z orzechów, miodu i jogurtu. Wyroby te zostały prezentowane jako źródło magnezu, białka oraz bakterii probiotycznych, a przede wszystkim alternatywa dla niezdrowych przekąsek. Mamy nadzieję, że chociaż w niewielkim stopniu zaszczepiliśmy w dzieciach chęć zadawania i pozyskiwania odpowiedzi na pytanie: Czy wiem co jem? Wraz z uczniami Technikum w prelekcji uczestniczyli nauczyciele ZSZiP Pani Barbara Ciesielka oraz Pan Maciej Czaja.
Serdecznie dziękujemy Panu Markowi Żołądziowi, Dyrektorowi Zespołu Szkolno-Przedszkolnego za zaproszenie do przedstawienia prelekcji na temat „Czy wiem co jem? Jak się odżywiać będąc dzieckiem/ nastolatkiem?” oraz Pani Ewelinie Łopacie za współpracę podczas organizacji przedsięwzięcia.
B.C.