TYDZIEŃ CHLEBA I ŻYWNOŚCI

Czy może być coś piękniejszego niż zapach świeżego chleba roznoszący się po całej kuchni? Zapach ten kojarzy nam się nierozłącznie z domem rodzinnym, ciepłem  i  poczuciem bezpieczeństwa. Chleb narodził się w dniu kiedy człowiek odkrył, że z ciasta które naturalnie fermentowało można wypiekać placki nadając im różnorodny wygląd i smak. Nawet dziś chleb pozostaje jedzeniem tyleż prostym co niezbędnym, tak jak powietrze którym oddychamy czy woda, którą pijemy. W wielu krajach jest podstawą żywienia ! Dzisiaj, wraz z powrotem do tradycyjnych wartości i odkryciem na nowo przyjemności jaką daje pieczenie w domu, dobry „domowy” chleb staje się prawdziwym przysmakiem dla wielu osób, które, pod różnymi szerokościami geograficznymi, wymyślają coraz to nowe przepisy na smakowite chleby. Mając szeroki wybór składników, jak chociażby mąka wytwarzana w sposób przyjazny dla środowiska, i chęć by naśladować piekarza przy pracy wielu „zjadaczy chleba” odkrywa prawdziwą pasję: wypieku domowego chleba! I my, w naszej szkole dzieliliśmy się tą pasją podczas Tygodnia Chleba i Żywności , który trwał w naszej szkole od 16-23 października. Podczas tego Tygodnia nauczyciele branży gastronomicznej we współpracy z uczniami przeprowadzili warsztaty wypieku chleba, wyrobów z ciasta drożdżowego dla uczniów: SP nr 2  im. Jana Pawła II w Krościenku nad Dunajem, SP nr 2 im. ks. Józefa Tischnera w Szczawnicy, SP im. Jana Brzechwy w Krośnicy. Oprócz prowadzonych warsztatów dla uczniów z zewnątrz, podczas Tygodnia Chleba i Żywności w całej szkole unosił się zapach i smak drożdżowych wyrobów, których nasi uczniowie mogli skosztować. Najczęściej produkowanymi wyrobami były: chleb z ziarnami, z suszonymi pomidorami, chleb „odrywany” z natką pietruszki i ziołami, chlebek bananowy, bułeczki z prosiutto, rogaliki drożdżowe, mini pizze, bruschetty oraz chleb okraszony smalcem, ponadto inne wyroby tj. ciasteczka półfrancuskie z jabłkami, mafinki jabłkowo- gruszkowe, cynamonki, bułeczki czekoladowe, napoje na bazie mlecznych napojów fermentowanych ze szpinakiem i owocami. Mamy nadzieję, że wśród uczestników warsztatów zasialiśmy odrobinę zamiłowania i ciekawości w odkrywaniu smaków pieczywa i nie tylko.

W imieniu wszystkich nauczycieli branży gastronomicznej, chciałabym bardzo serdecznie podziękować wszystkim uczniom, którzy włączyli się w organizację i przeprowadzenie Tygodnia Chleba i Żywności, zwłaszcza tym , którzy dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami z dziećmi, które były uczestnikami warsztatów. Dziękujemy, za  to że możemy na Was zawsze polegać.

Barbara Ciesielka

Fotorelacja

Podziel się swoją opinią