SWEET Targi Cukiernicze

14 marca grupa 45 uczniów z klas gastronomicznych naszej szkoły uczestniczyła w wyjeździe do Katowic na SWEET Targi Cukiernicze Piekarnicze i Lodziarskie. Jest to szczególne wydarzenie
w branży cukierniczej, które tym razem odbyło się w hali Fair EXPO – Międzynarodowego Centrum Kongresowego w centrum Katowic. Uczniowie mieli możliwość dokładnego zapoznania się
z propozycją targów w tym min.:

  • Maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, gastronomicznego
  • Wyposażenie piekarni, cukierni, lodziarni, lokali gastronomicznych (restauracje, kawiarnie, hotele)
  • Expresy do kawy
  • Dodatki piekarskie i cukiernicze
  • Urządzenia do produkcji lodów
  • Koncentraty smakowe i dodatki do lodów
  • Dekoracje cukiernicze
  • Wyroby czekoladowe
  • Galanteria cukiernicza
  • Lody i bakalie
  • Urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe
  • Maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa
  • Urządzenia myjące i środki czystości
  • Transport dla cukierni i piekarni
  • Odzież robocza
  • Wydawnictwa branżowe

W trakcie zwiedzania można było porozmawiać z producentami o szczegółach dotyczących produktów i wyrobów cukierniczych (ich zastosowania, wydajności, cenie czy szczególnych właściwościach produktów itp.) oraz o specjalistycznych maszynach. Ponadto każde stoisko oferowało degustację prezentowanych produktów i wyrobów J !

Targi to także pokazy, szkolenia oraz konkursy branżowe. Uczniowie uczestniczyli w

  • Pokazie pt. „KarmeLoVe fascynacje, czyli pozytywnie zakręcone wariacje z cukru” prowadzone przez Panią Teresę Trzaskalik z firmy ASO które dotyczyły tworzenia dekoracji z karmelu,
  • Wykładzie z prezentacją prowadzony przez Panią Agatę Kondrat – dotyczący zastosowania specjalistycznego programu komputerowego – Nutrition Calculator FOODCAL – służącego do obliczania wartości kalorycznej i odżywczej produktów i potraw.
  • Finale Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół „Zdrowo – Smacznie – Artystycznie” dot. tworzenia autorskich ciast

Młodzież zadowolona opuszczała halę wystawową. Niewątpliwie targi przyczyniły się do poszerzenia wiedzy na temat cukiernictwa u wszystkich uczestników oraz wzbudzenia kreatywności. Mamy nadzieję że za rok ponownie zapoznamy się z najnowszą ofertą w branży
i trendami w produkcji.

M.H.

zobacz_galerie_zdjec_visited

Podziel się swoją opinią