14 marca grupa 45 uczniów z klas gastronomicznych naszej szkoły uczestniczyła w wyjeździe do Katowic na SWEET Targi Cukiernicze Piekarnicze i Lodziarskie. Jest to szczególne wydarzenie
w branży cukierniczej, które tym razem odbyło się w hali Fair EXPO – Międzynarodowego Centrum Kongresowego w centrum Katowic. Uczniowie mieli możliwość dokładnego zapoznania się
z propozycją targów w tym min.:
- Maszyny i urządzenia dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego, gastronomicznego
- Wyposażenie piekarni, cukierni, lodziarni, lokali gastronomicznych (restauracje, kawiarnie, hotele)
- Expresy do kawy
- Dodatki piekarskie i cukiernicze
- Urządzenia do produkcji lodów
- Koncentraty smakowe i dodatki do lodów
- Dekoracje cukiernicze
- Wyroby czekoladowe
- Galanteria cukiernicza
- Lody i bakalie
- Urządzenia chłodnicze, klimatyzacyjne, meble sklepowe
- Maszyny pakujące do piekarnictwa, cukiernictwa
- Urządzenia myjące i środki czystości
- Transport dla cukierni i piekarni
- Odzież robocza
- Wydawnictwa branżowe
W trakcie zwiedzania można było porozmawiać z producentami o szczegółach dotyczących produktów i wyrobów cukierniczych (ich zastosowania, wydajności, cenie czy szczególnych właściwościach produktów itp.) oraz o specjalistycznych maszynach. Ponadto każde stoisko oferowało degustację prezentowanych produktów i wyrobów J !
Targi to także pokazy, szkolenia oraz konkursy branżowe. Uczniowie uczestniczyli w
- Pokazie pt. „KarmeLoVe fascynacje, czyli pozytywnie zakręcone wariacje z cukru” prowadzone przez Panią Teresę Trzaskalik z firmy ASO które dotyczyły tworzenia dekoracji z karmelu,
- Wykładzie z prezentacją prowadzony przez Panią Agatę Kondrat – dotyczący zastosowania specjalistycznego programu komputerowego – Nutrition Calculator FOODCAL – służącego do obliczania wartości kalorycznej i odżywczej produktów i potraw.
- Finale Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół „Zdrowo – Smacznie – Artystycznie” dot. tworzenia autorskich ciast
Młodzież zadowolona opuszczała halę wystawową. Niewątpliwie targi przyczyniły się do poszerzenia wiedzy na temat cukiernictwa u wszystkich uczestników oraz wzbudzenia kreatywności. Mamy nadzieję że za rok ponownie zapoznamy się z najnowszą ofertą w branży
i trendami w produkcji.
M.H.