Smak pstrąga w Pieninach

Już po raz czwarty w przepięknej scenerii Pienińskiego Parku Narodowego u podnóża Trzech Koron odbył się konkurs kulinarny „Smak pstrąga w Pieninach” . Organizatorem spotkania był Gastro- Pack Michał Henzel i Polskie Stowarzyszenie Flisaków Pienińskich na Dunajcu.
„Smak pstrąga w Pieninach” to konkurs dedykowany uczniom szkół gastronomicznych, a także kucharzom zawodowym. Celem konkursu jest odkrywanie bogactw kulinarnych, jakie daje pstrąg i promocja produktów regionalnych. W pierwszym dniu czyli 1 maja do konkursu przystąpiło dwunastu uczestników z różnych szkół gastronomicznych z niemal całej Polski, między innymi z Tarnowa, Krakowa, Ropczyc i Niepołomic. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli za zadanie przygotować zakąskę zimną lub gorącą z pstrąga z akcentem regionalnym oraz użyciem produktów zarejestrowanych i chronionych w UE
Uczniowie mieli 60 minut na sporządzenie potrawy i 15 minut na organizację stanowiska. Przekroczenie określonego czasu groziło uzyskaniem punktów karnych. Jury oceniało smak potrawy, sposób podania, stosowane techniki kulinarne, a także prawidłową organizację stanowiska pracy i wykorzystanie produktów zarejestrowanych i chronionych.
Naszą szkołę reprezentował uczeń trzeciej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej Józef Pojasek kształcący się w zawodzie kucharz, który przygotował fileta z pstrąga w sosie bazyliowym z oscypkiem marynowanym w occie balsamicznym i kokosie w asyście sałatki
z rukoli, parmezanu i gruszki. Laureaci otrzymali puchary i pamiątkowe dyplomy. Potrawy przygotowane przez uczestników budziły zachwyt i zainteresowanie gości imprezy. Jury, podsumowując konkurs, stwierdziło, że wykonane potrawy przez młodych kucharzy były na wysokim poziomie. Jak powiedział Józef Pojasek, udział w konkursie był dla niego ciekawym doświadczeniem, które wzbogaciło jego umiejętności i wyzwoliło jeszcze większą chęć nauki.

Galeria

red. Stanisława Kwiatek

Podziel się swoją opinią