Sarnina na jubileusz „Dzikich Smaków”

Dziczyzna to tzw. „trudny surowiec” a jednak już po raz  piąty w dniu 7 marca  do rywalizacji w konkursie „Dzikie smaki” w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach stanęli uczniowie 12 szkół gastronomicznych  z terenu całej Małopolski. Konkurs  ten ma  nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu.   Zadanie, przed którym stanęli przyszli kucharze nie było proste, bo sarninę trzeba umieć przyrządzić, tak by była smaczna. Tegoroczna jubileuszowa edycja została zatytułowana „ Gulasz z sarny po myśliwsku”. Naszą szkołę dzielnie reprezentował uczeń klasy 2 a Szkoły Branżowej I Stopnia  –  Krzysztof Hryc  który  w sposób profesjonalny i bardzo estetyczny przygotował i zaprezentował potrawę pod nazwą „Gulasz  z  sarny  z  borowikami   i  oscypkowym  sianem w  towarzystwie  parowanych  klusek  i  świeżych  warzyw  skropionych  ziołowym  dressingiem”.

Uczestnicy konkursu musieli zmieścić się w regulaminowym czasie a zarazem sprawić by danie otrzymało jak najwyższą ocenę, dlatego prześcigali się w pomysłach na przyrządzenie dziczyzny. Ważne jest też to, że młodzież swoje posiłki przygotowała pod okiem szefów kuchni specjalizujących się w staropolskich przepisach, byli to doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka szefa kuchni  Hotel Kopieniec Fizjo -Med SPA Zakopane.   Druga komisja degustacyjna koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki przedstawiciel Chochołowskie Termy. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze.  Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań, jak podkreślali „ uczestnicy podnieśli poprzeczkę bardzo. wysoko”.

Gościem specjalnym tej uroczystości była Małopolski Kurator Oświaty pani Barbara Nowak. Pani Kurator była pod wrażeniem pracy i zaangażowania młodych  adeptów sztuki kulinarnej.

W trakcie trwania konkursu  opiekunowie  oraz uczestnicy konkursu zwiedzili Dworek Paderewskiego w Kąśnej Dolnej oraz Zakład Mleczarski  MLEK-BOG   specjalizujący się w serowych kulkach.

Ucznia do konkursu przygotowała pani Teresa Ptak nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

Red. T.Ptak

Galeria

Podziel się swoją opinią