Dziczyzna to tzw. „trudny surowiec” a jednak już po raz piąty w dniu 7 marca do rywalizacji w konkursie „Dzikie smaki” w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Ciężkowicach stanęli uczniowie 12 szkół gastronomicznych z terenu całej Małopolski. Konkurs ten ma nawiązywać do tradycji staropolskiej kuchni, gdzie kiedyś dary pól i lasów były ważnym składnikiem menu. Zadanie, przed którym stanęli przyszli kucharze nie było proste, bo sarninę trzeba umieć przyrządzić, tak by była smaczna. Tegoroczna jubileuszowa edycja została zatytułowana „ Gulasz z sarny po myśliwsku”. Naszą szkołę dzielnie reprezentował uczeń klasy 2 a Szkoły Branżowej I Stopnia – Krzysztof Hryc który w sposób profesjonalny i bardzo estetyczny przygotował i zaprezentował potrawę pod nazwą „Gulasz z sarny z borowikami i oscypkowym sianem w towarzystwie parowanych klusek i świeżych warzyw skropionych ziołowym dressingiem”.
Uczestnicy konkursu musieli zmieścić się w regulaminowym czasie a zarazem sprawić by danie otrzymało jak najwyższą ocenę, dlatego prześcigali się w pomysłach na przyrządzenie dziczyzny. Ważne jest też to, że młodzież swoje posiłki przygotowała pod okiem szefów kuchni specjalizujących się w staropolskich przepisach, byli to doświadczeni i znani w branży kucharze pod przewodnictwem Jana Filpczyka szefa kuchni Hotel Kopieniec Fizjo -Med SPA Zakopane. Druga komisja degustacyjna koncentrowała swoją uwagę przede wszystkim na smaku potraw. Do punktacji wliczano także innowacyjność podania zastosowane składniki i dekorację. Młodzi kucharze musieli również zaprezentować swoje dania. Komisji tej przewodniczył Krzysztof Domarecki przedstawiciel Chochołowskie Termy. Rywalizacja przebiegła w przyjaznej atmosferze. Jury degustacyjne i techniczne było pod wrażeniem przygotowania uczestników oraz proponowanych dań, jak podkreślali „ uczestnicy podnieśli poprzeczkę bardzo. wysoko”.
Gościem specjalnym tej uroczystości była Małopolski Kurator Oświaty pani Barbara Nowak. Pani Kurator była pod wrażeniem pracy i zaangażowania młodych adeptów sztuki kulinarnej.
W trakcie trwania konkursu opiekunowie oraz uczestnicy konkursu zwiedzili Dworek Paderewskiego w Kąśnej Dolnej oraz Zakład Mleczarski MLEK-BOG specjalizujący się w serowych kulkach.
Ucznia do konkursu przygotowała pani Teresa Ptak nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Red. T.Ptak