I. Tematyka konkursu:
Zadaniem uczestników konkursu jest opracowanie receptury zdrowej wersji fast-foodu,
a następnie przygotowanie potrawy i jej sfotografowanie, w celu promowania prawidłowego odżywiania i uświadamiania, że zdrowe posiłki również są smaczne. Ponadto konkurs ma stanowić zachętę do twórczych działań kulinarnych i radości z ich przyrządzania.
II. Organizator konkursu:
Zespół nauczycieli branży gastronomicznej w ZSZiP w Krościenku n. D – koordynator Barbara Ciesielka nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
III. Adresaci konkursu:
Uczniowie wszystkich klas uczący się w ZSZiP w Krościenku n. D
IV. Czas trwania konkursu:
Od 04 grudnia 2025r. do 12 stycznia 2026r.
V. Przedmiot i przebieg konkursu:
1. Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie na zasadach określonych w dalszej części Regulaminu uczestników konkursu, którzy wykażą się kreatywnością i opracują najciekawszy, autorski, zdrowy i zbilansowany przepis (recepturę gastronomiczną) na zamiennik popularnych dań typu fast-food (np. kebab, hamburger, frytki, pizza itp.), którego przygotowanie nie jest kosztowne i nie wymaga dużo czasu.
Do receptury gastronomicznej na zdrowy fast-food autor powinien dołączyć:
- dokładną listę składników użytych do jego wykonania,
- 3 zdjęcia z przebiegu przygotowywania potrawy (dwa zdjęcia – z etapu powstawania zdrowego fast-foodu i jedno zdjęcie – efekt końcowy). Zdjęcia nie mogą zawierać nazw i znaków handlowych.
2. Autorem pracy może być tylko jedna osoba.
3. Każdemu uczestnikowi przysługuje zgłoszenie najwyżej jednej pracy.
4. Przygotowane zdjęcia z przepisem należy przesłać pocztą elektroniczną na adres: ciesielkabarbara@gmail.com (podpisane imieniem i nazwiskiem uczestnika konkursu) wraz
z wypełnionymi załącznikami (nr 1, nr 2 – karta zgłoszeniowa), w terminie do 12 stycznia 2026 r.
5. Konkurs rozstrzygnie komisja, w skład której wejdą przedstawiciele kadry kierowniczej ZSZiP oraz organizatorów.
Prace konkursowe spełniające wymagania formalne, tzn.:
- przesłane w terminie przewidzianym w regulaminie,
- zgodne z tematyką i wytycznymi konkursowymi,
- z dołączonym odpowiednim i wypełnionym załącznikiem (zał. nr 1 , zał. nr 2 ).
6. Komisja spośród nadesłanych receptur i zdjęć o których mowa w pkt 4 wybierze i nagrodzi trzy najciekawsze.
7.Informacja o laureatach konkursu zostanie zamieszczona na stronie internetowej
i w mediach społecznościowych ZSZiP .
VI. Prawa autorskie i dane osobowe
Przedmiotem Konkursu mogą być jedynie prace będące wynikiem indywidualnej pracy twórczej uczestników, które nie naruszają praw osób trzecich.
Z chwilą zgłoszenia pracy do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na korzystanie z tej pracy przez Organizatora dla celów konkursowych.
VII. Postanowienia końcowe
Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion i nazwisk uczestników konkursu.
Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie.
Decyzja komisji konkursowej, co do wyboru receptury jest ostateczna i nie podlega odwołaniu.
Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany nagród na równorzędne lub do zmiany podziału nagród w związku z ustaleniami, podjętymi w czasie obrad komisji konkursowej.
Niniejszy regulamin jest jedynym określającym zasady konkursu.
Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala Organizator.
Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie wszystkich chętnych uczniów, niezależnie od zawodu w którym kształcą się w ZSZiP.
Barbara Ciesielka – koordynator konkursu.




