Regulamin konkursu „Przepis na zdrowy fast- food”

I. Tematyka konkursu:

Zadaniem uczestników konkursu jest opracowanie receptury zdrowej wersji fast-foodu,
a następnie  przygotowanie potrawy i jej sfotografowanie, w celu promowania prawidłowego odżywiania i uświadamiania, że zdrowe posiłki również są smaczne. Ponadto konkurs  ma stanowić zachętę do twórczych działań kulinarnych i radości z ich przyrządzania.

II. Organizator  konkursu:

Zespół nauczycieli branży gastronomicznej w ZSZiP w Krościenku n. D – koordynator Barbara Ciesielka nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.

III. Adresaci konkursu:

Uczniowie  wszystkich klas uczący się w ZSZiP w Krościenku n. D

IV. Czas trwania konkursu:

Od 04 grudnia 2025r. do 12 stycznia 2026r.

V. Przedmiot i przebieg konkursu:

1.  Przedmiotem konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie na zasadach określonych w dalszej części Regulaminu uczestników konkursu, którzy wykażą się kreatywnością i opracują najciekawszy, autorski, zdrowy i  zbilansowany przepis (recepturę gastronomiczną)  na zamiennik popularnych dań typu fast-food (np. kebab, hamburger, frytki, pizza itp.), którego przygotowanie nie jest kosztowne i nie wymaga dużo czasu.

Do receptury gastronomicznej na zdrowy fast-food autor powinien dołączyć:

  • dokładną listę składników użytych do jego wykonania,
  • 3 zdjęcia z przebiegu przygotowywania potrawy (dwa zdjęcia – z etapu powstawania zdrowego fast-foodu  i jedno zdjęcie – efekt końcowy). Zdjęcia nie mogą zawierać nazw i znaków handlowych.

2. Autorem pracy może być tylko jedna osoba.

3. Każdemu uczestnikowi przysługuje zgłoszenie najwyżej jednej pracy.

4. Przygotowane zdjęcia  z przepisem  należy przesłać pocztą elektroniczną na adres: ciesielkabarbara@gmail.com (podpisane imieniem i nazwiskiem uczestnika konkursu) wraz
 z wypełnionymi załącznikami (nr 1, nr 2 – karta zgłoszeniowa), w terminie do 12 stycznia 2026 r.

5.  Konkurs rozstrzygnie komisja, w skład której wejdą przedstawiciele kadry kierowniczej ZSZiP oraz organizatorów.

Prace konkursowe spełniające wymagania formalne, tzn.:

  • przesłane w terminie przewidzianym w regulaminie,
  • zgodne z tematyką i wytycznymi konkursowymi,
  • z dołączonym odpowiednim i  wypełnionym załącznikiem (zał. nr 1 , zał. nr 2 ).

6. Komisja spośród nadesłanych receptur i zdjęć o których mowa w pkt 4 wybierze i nagrodzi trzy najciekawsze.

7.Informacja o laureatach konkursu zostanie zamieszczona na stronie internetowej
 i  w mediach społecznościowych ZSZiP .

VI. Prawa autorskie i dane osobowe

Przedmiotem Konkursu mogą być jedynie prace będące wynikiem indywidualnej pracy twórczej uczestników, które nie naruszają praw osób trzecich.

Z chwilą zgłoszenia pracy do konkursu uczestnicy  wyrażają  zgodę na korzystanie z tej pracy przez Organizatora dla celów konkursowych.

VII. Postanowienia końcowe

Organizator zastrzega sobie prawo do opublikowania imion i nazwisk uczestników konkursu.

Poprzez przystąpienie do konkursu uczestnicy wyrażają zgodę na warunki zawarte w regulaminie.

Decyzja komisji konkursowej, co do wyboru receptury jest ostateczna i nie podlega odwołaniu.

Organizatorzy zastrzegają sobie prawo do zmiany nagród na równorzędne lub do zmiany podziału nagród w związku z ustaleniami, podjętymi w czasie obrad komisji konkursowej.

Niniejszy regulamin jest jedynym określającym zasady konkursu.

Wszystkie kwestie, których nie obejmuje niniejszy regulamin ustala Organizator.

Serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie wszystkich chętnych uczniów, niezależnie od zawodu w którym kształcą się w ZSZiP.

Barbara Ciesielka – koordynator konkursu.

Podziel się swoją opinią