27 listopada, na zaproszenie Pani Wiktorii Koszyk nauczycielki ze Szkoły Podstawowej
w Kluszkowcach, uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami branży gastronomicznej przeprowadzili prelekcję oraz pokaz nt. prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży.Prezentacja miała na celu udzielenie odpowiedzi na pytania: „po co organizmowi pożywienie i do jakich procesów życiowych organizm wykorzystuje składniki w nim zawarte?, jakich składników odżywczych dostarczać do organizmu i w jaki sposób to robić aby mógł prawidłowo funkcjonować”?
„Będąc w Szkole Podstawowej w Kluszkowcach pokazaliśmy dzieciom jak i dlaczego powinniśmy się zdrowo odżywiać. Przedstawiliśmy uczniom główne cechy, zasady odżywiania przy jednoczesnym zwróceniu uwagi w jakim stopniu aktywność fizyczna warunkuje zdrowy tryb życia. Przygotowaliśmy dla dzieci i młodzieży różne zdrowe przekąski, których mogli spróbować, a nawet zaprosiliśmy dzieci aby samodzielnie wykańczały kolorowe kanapki. Na zakończenie prelekcji przeprowadzony został konkurs „sprawdzający” czy dzieci uważnie słuchały zaleceń żywieniowych. Przedstawiając dzieciom pomysł na zdrowe żywienie uważam, że takie inicjatywy powinny mieć miejsce częściej, ponieważ nie każdy wie, nawet w podstawowym zakresie, w jaki sposób odżywienie się wpływa na funkcjonowanie organizmu”.Kamila
„Uczestnicząc w pokazie nt. zdrowego odżywiania, słuchałem tego co do dzieci i młodzieży SP mówili nasi nauczyciele. Sam przypomniałem sobie zasady, które poznawałem będąc w klasie pierwszej oraz ciekawostki nt. składników szkodliwych występujących w często zjadanych produktach spożywczych. Najbardziej podobał mi się konkurs i nauka sporządzania i ozdabiania kanapek, w których dzieci brały udział. Z chęcią wezmę udział w kolejnych tego typu wyjazdach”. Karol
W tym samym dniu w Szkole Podstawowej w godzinach popołudniowych odbywały się spotkania rodziców z wychowawcami. Pani dyrektor zorganizowała prelekcję na temat odżywiania skierowaną także do rodziców, którą przeprowadził Pan Maciej Czaja. Zainteresowanie zagadnieniem wśród rodziców było bardzo duże. Niektórzy z nich indywidualnie skorzystali z porad dietetycznych, uzyskali wskazówki dotyczące zmian nieprawidłowych nawyków żywieniowych.
Prezentacje nt. zasad prawidłowego odżywiania oraz pokaz produkcji zdrowych przekąsek przeprowadzili nauczyciele ZSZiP Barbara Ciesielka oraz Maciej Czaja wraz z uczniami klasy drugiej: Kamilą Siedlarz, Emilią Cichoń, Karolem Bukowskim, Bartłomiejem Mendralą.
red. nauczyciele branży gastronomicznej wraz z uczniami
Galeria zdjęć