24 marca 2015 roku grupa uczniów klasy IIg kolejny raz zagościła na warsztatach w ramach zajęć praktycznych w Karczmie „ U Polowacy” w Szczawnicy. Nad całością zajęć czuwał szef kuchni Pan Artur Klimek. Tym razem tematem przewodnim warsztatów były potrawy z dziczyzny oraz umiejętności praktycznego wykorzystywania tego surowca w gastronomii. Warsztaty poprzedzone były zajęciami teoretycznymi na temat walorów żywieniowych i smakowych dziczyzny oraz przyprawy i zioła stosowane do dziczyzny. Część praktyczna obejmowała przygotowywanie z sarniny zrazów bitych z czerwonym winem oraz przepysznego gulaszu w trzech wariantach, jeden sporządzony z żurawiną i jałowcem, drugi częściowo na styl węgierski z papryką, a ten kolejny z aromatycznymi przyprawami, które nadały mu oryginalnego smaku. Wszystko oczywiście pod kierunkiem Pana Artura. Potrawy przygotowywane były na klarowanym maśle, a zastosowane w nich przyprawy to między innymi rozmaryn, jałowiec /koniecznie rozgnieciony w moździerzu/ziele angielskie, liść laurowy, mielona papryka. Potrawy te świetnie pasują do klusek, makaronu czy ziemniaków. Mogliśmy się dowiedzieć, jak krok po kroku przygotować te dania tak, aby zachwycały swoim smakiem i aromatem. Szef Karczmy Pan Artur chętnie dzielił się wiedzą dotyczącą zalet smakowych i zdrowotnych tego niezwykłego mięsa, mówiąc – to jest dobry czas, aby zachęcać do spożywania dziczyzny i propagować ją. Obecnie dziczyzna powoli zaczyna być doceniania i wraca na polskie stoły. Oprócz tego, że dziczyzna jest wyśmienita w smaku, jest to obecnie najzdrowsze mięso pozbawione chemii i ulepszaczy, ponieważ zwierzęta – sarny, jelenie, dziki itp. – odżywiają się w pełni naturalnie. Najlepsze pod względem zdrowotnym jest mięso z jelenia, sarny i dzika, ale również mięso z zająca i bażanta ma zdecydowanie bardziej korzystny skład chemiczny niż mięso wieprzowe, wołowe, czy drób. Dziczyzna niegdyś królowała w polskiej kuchni, a dziś niestety jest niedoceniana. Niemałą atrakcją warsztatów był czas degustacji. Uczniowie zajadali się przygotowanymi potrawami, wyrażając swoje opinie. Wszystkie doznania kulinarne – fantastyczne. Okazało się, iż znaczna większość uczniów po raz pierwszy miała okazję spróbować potraw z dziczyzny. Warsztaty były ciekawym doświadczeniem dla naszej młodzieży. Oczywiście, była niesamowicie miła atmosfera. Dziękujemy bardzo właścicielom karczmy „U Polowacy”, a szczególnie Panu Arturowi za przeprowadzone warsztaty i mile spędzony czas. Nowo zdobyta wiedza i umiejętności na pewno pozwoliły nam na poszerzenie i pogłębienie znajomości tego znakomitego surowca. Mamy nadzieję, że następne spotkanie już wkrótce.
red. Teresa Ptak