Pokaz multimedialny pt. „Nasz chleb powszedni – produkcja i znaczenie w żywieniu.”

W ramach ogólnopolskiej kampanii – Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w dniach 16-23.10.2015 r. w naszej szkole podejmowane były różne działania promujące znaczenie chleba w żywieniu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem pieczywa na naturalnym zakwasie oraz upowszechnianie wiedzy na temat produkcji i wypieku chleba.

Jednym z takich działań były pokazy multimedialne przygotowane i prowadzone przez uczennice naszej szkoły – Urszulę Pełczak oraz Magdalenę Sieczka z klasy III g pt. „Nasz chleb powszedni – produkcja i znaczenie w żywieniu.” Każdego dnia w prezentacji uczestniczyły poszczególne klasy naszej szkoły oraz przybyli do nas goście min. grupa uczniów z Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego z Kamienicy oraz z Gimnazjum nr 2 im. Jana Pawła II z Ochotnicy Dolnej.

Jak wszyscy doskonale wiemy każdy z nas na co dzień spożywa pieczywo w różnej postaci a właściwie to kilka razy dziennie. Czy zastanawialiście się jakie znaczenie w żywieniu człowieka pełni pieczywo ? Czy wiecie jak przebiega proces produkcji pieczywa lub naturalnego zakwasu ? A jaką rolę pełni chleb w naszej kulturze narodowej ? Uczennice w przystępny sposób tłumaczyły min.:

  • Rolę i znaczenie chleba w naszej kulturze i tradycji narodowej,
  • Jaka jest wartość odżywcza pieczywa oraz co o niej decyduje,
  • Rozróżnianie podstawowych gatunków zbóż chlebowych,
  • Poszczególne etapy produkcji pieczywa,

Ponadto uczestnicy oglądali krótkie filmiki na temat tego jak w warunkach domowych samemu wyprodukować zakwas żytni do produkcji chleba oraz etapy produkcji pieczywa w warunkach dużej piekarni. Uczniowie poznali również nowe pojęcia takie jak np: typ mąki, zawartość popiołu, dokarmianie zakwasu, garowanie, odpiek końcowy i inne.

M.H.

zobacz_galerie_zdjec

Podziel się swoją opinią