Dnia 17 maja w pracowni technologicznej naszej szkoły odbył się pokaz kulinarny prowadzony przez szefa kuchni restauracji „Dworek Gościnny” Pana Jordana Dugana. Celem pokazu było poznanie nowych technik przyrządzania potraw , wykorzystanie produktów kuchni innych narodów, a także nawiązanie współpracy z restauracją Dworek Gościnny w Szczawnicy. Uczniowie mieli możliwość poznania nowych produktów i technik sporządzania potraw. Degustowali wyśmienite potrawy między innymi przepiórkę gotowaną metodą sous vide z fioletowymi ziemniakami Vitelotte i , chorizo -hiszpańską kiełbasą , kurkami i pianką z zielonego groszku. Sajgonki z kurczakiem i warzywami, sałatką i dresingiem tajskim, a na deser przepyszne ciastko czekoladowe z owocami i sosem malinowym.
Dziękujemy serdecznie Panom Rafałowi Wróblewskiemu, Piotrowi Mastalskiemu, Jordanowi Duganowi oraz absolwentowi naszej szkoły Piotrowi Plewie za zorganizowanie
i przeprowadzenie warsztatów, które były cennym zawodowym doświadczeniem.
S.K, T.P.
[su_animate]