W dniach 16.XI. oraz 18.XI 2017r. w naszej szkole odbyła się pierwsza część kursu „KUCHNIE ŚWIATA ‘’ realizowanego w ramach projektu pn. „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej w powiecie nowotarskim”. Pierwszy moduł tematyczny, obejmujący 16 godzin, poświęcony był kuchni włoskiej. Uczestnikami kursu było 8 uczniów z klasy IIIg i IIa. Zajęcia miały formę teoretyczno-praktyczną, z wykorzystaniem środków multimedialnych oraz materiałów opracowanych na potrzeby kursu. Ich uczestnicy poznali między innymi historię oraz charakterystykę kuchni włoskiej, jej regiony kulinarne i popularne potrawy. Poznali także najczęściej używane produkty do dań włoskich. W części praktycznej sporządzali wybrane potrawy kuchni włoskiej. Praca była zorganizowana na wzór MasterChefa. Uczestnicy pracowali w zespołach dwuosobowych, które były wyłonione drogą losowania, sami dobierali surowce, losowali stanowiska, na których pracowali, sami również dobierali naczynia do prezentacji sporządzonych przez siebie potraw. Wśród przygotowanych dań znalazły się „Bruschetta z pomidorami koktajlowymi i bazylią, sałatka Capresse, Minestrone z pieczonymi warzywami i makaronem, Penne All’arrabbiata, smażone roladki z polędwiczki z mozzarellą i szynką parmeńską, Arancini, cannelloni z sosem bolońskim zapiekane pod sosem beszamelowym i wiele innych.
Nabyte podczas szkolenia umiejętności z pewnością staną się dla uczestników dodatkowym atutem w przyszłej pracy zawodowej. Udział w nim był okazją do zdobycia nowych umiejętności, zaobserwowania pracy innych uczestników, rozwijania pasji zawodowej. Kurs przygotowała i przeprowadziła Teresa Ptak – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Już za tydzień druga część kursu – to kuchnia Węgierska.
Red. T. Ptak
Zapraszamy do galerii zdjęć
[su_animate]
[/su_animate]