„Od ziarenka do bochenka”

To już kolejna edycja kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” w naszej Szkole. Jej celem  jest podniesienie świadomości konsumentów na temat odżywczych i zdrowotnych właściwości chleba, roli błonnika zawartego w chlebie z pełnego przemiału oraz wskazanie znaczenia produktów zbożowych w prawidłowej diecie.

Tym razem Tydzień chleba” otwierają  najmłodsi , czyli przedszkolaki z punktu przedszkolnego mieszczącego się przy Szkole Podstawowej im. A. Mickiewicza w Krościenku nad Dunajcem wraz z opiekunem Panią Agnieszką Kołek. Zajęcia rozpoczęły się od prezentacji wystawy eksponatów  z  końca XIX wieku wypożyczonych  z prywatnego muzeum pana Jana Malinowskiego „Matrunioka” ze Szczawnicy. Dzieci miały możliwość poznania dawnych narzędzi i sprzętu wykorzystywanego w domowej produkcji chleba. Zostały również zapoznane z techniką sporządzania chleba, a także z niezbędnymi surowcami wykorzystywanymi do produkcji pieczywa. Różne rodzaje mąki od jasnej do ciemnej, dodatki w postaci różnych nasion cieszyły się dużym zainteresowaniem. Każdy przedszkolaczek pozytywnie zaliczył mały  test wiedzy teoretycznej na temat wypieku chleba i mógł przystąpić do pracy. Ponad  20 małych bohaterów  i dwa razy więcej małych rączek rozpoczęło pracę przy wyrabianiu i formowaniu ciasta drożdżowego. Mąka, woda, drożdże, sól… trochę siły i cierpliwości… tak niewiele trzeba, by zrobić swój własny chleb. Każde dziecko własnoręcznie formowało ciasto na swoją bułeczkę, nie żałując wyobraźni i dodatków. Żółwie, ślimaki, pieski, węże, kotki… po prostu cały zwierzyniec. Po skończonej pracy dzieciaki ufnie oddały bułeczki  do wypieku i z wielką niecierpliwością oczekiwały na własne wyroby. Nawet sprzątanie stanowisk, mycie naczyń i przygotowanie stołu do degustacji  zostało zrobione w mig. Bułeczki pojawiły się na stole i dzieci jak pracowite pszczółki kroiły je, rwały, smarowały masełkiem, konfiturami, miodzikiem, a nawet domowym smalczykiem. Nie było grymaszenia, dziś wszystko smakowało, bo świeże, smaczne, a przede wszystkim zdrowe. Na zakończenie Pan Dyrektor Leszek Wołek wręczył dzielnym przedszkolakom pamiątkowe dyplomy uczestnictwa kampanii w „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2017”. Dla dzieci warsztaty były nowym doświadczeniem, ale z pewnością nie ostatnim. Obserwując zaangażowanie i wielką radość, sądzimy, że udało się nam rozbudzić pasję. Większość z nich już teraz zadeklarowała, że w przyszłości chcą zostać kucharzami.

24 października będziemy gościć pierwszaków, a w kolejnych dniach już nieco starszych uczniów, czyli młodzież gimnazjalną.

Warsztaty zorganizowała i przeprowadziła Stanisława Kwiatek wraz z uczniami klasy I a.

Red.S.Kwiatek

Podziel się swoją opinią