Barwne pisanki to element Wielkanocnej tradycji. Można je przygotować wykorzystując gotowe chemiczne barwniki do jajek, jednak te często zawierają szkodliwe substancje. Polecamy wykorzystać znane od dawna naturalne sposoby.
Naturalne ciemne barwniki do pisanek: łupiny cebuli i orzechów:
Obieramy łupiny, zalewamy wodą i wkładamy jajka. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut. Ciepły brązowy kolor jajka uzyskamy także dzięki wywarowi z łupin orzecha włoskiego. Ciemniejszą, mocniejszą barwę otrzymamy dzięki esencji z olchowych szyszek lub kory dębu. Dzięki tym składnikom możemy zabarwić nasze jajko nawet na głęboką czerń.
Niebieskie pisanki: barwnik z czerwonej kapusty:
Dzięki liściom czerwonej kapusty możesz zabarwić pisankę na piękny, błękitny kolor. Odcień jest jednak dość delikatny i (w zależności od skorupki) może dość szybko ulegać starciu.
Różowy barwnik do pisanek z buraka:
Pastelowe, różowe pisanki osiągniemy dzięki niezawodnemu burakowi. Warto pociąć go na mniejsze kawałki, by wypuścił więcej soku, a co za tym idzie barwnika. Aby zabarwić jajko na różowo, należy krócej moczyć w wywarze lub gotować. Gdy czas będzie zbyt długi, nasze pisanki mogą stać się czerwone.
Kurkuma – naturalny żółty barwnik do pisanek:
Kurkuma (w postaci sproszkowanej lub korzenia) sprawi, że skorupki pisanek będą miały jasną, słoneczną barwę.
Czerwone pisanki: barwnik z cebuli i hibiskusa:
Jeśli chcemy zabarwić jajka na czerwono, powinniśmy wykorzystać łupiny czerwonej cebuli. Im więcej dodamy ich do wywaru, tym intensywniejszy barwnik osiągniemy. Podobny, karmazynowy odcień wywaru możemy uzyskać zaparzając mocną herbatę hibiskusową lub same kwiaty hibiskusa.
Fioletowy naturalny barwnik do pisanek:
Fioletowe pisanki najłatwiej uzyskać dzięki zabarwieniu jajek wywarem z kwiatów ciemnej malwy. Zależnie od intensywności i gęstości wywaru, możemy wykorzystać także łupiny czerwonej cebuli
i kapustę modrą. Dodanie jeżyn lub aronii zapewni ciemniejszy, granatowy kolor.
Zielone pisanki:
Jeśli chcemy uzyskać zielone pisanki, korzystamy z zielonych roślin. Najlepiej działa pokrzywa, szczypiorek, młoda trawa lub… szpinak. Barwa jajka będzie zależna od ilości i jakości liści. Im młodsze i świeższe pędy, tym lepszy barwnik.
Na koniec przetrzyj skorupkę ściereczką nasączoną oliwą – po barwieniu, wystudzeniu i wysuszeniu pisanek. Będą pięknie błyszczeć!
Anna Kołek, Martyna Ziętasz