25 listopada grupa uczniów klasy IIIa ZSZ – kucharz w ramach zajęć praktycznych uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w karczmie „ U Polowacy” w Szczawnicy. Nad całością zajęć czuwał szef kuchni Pan Artur Klimek. Tym razem tematem przewodnim warsztatów były potrawy z dziczyzny oraz umiejętności praktycznego wykorzystywania tego surowca w gastronomii. Warsztaty poprzedzone były wiedzą na temat walorów żywieniowych i smakowych dziczyzny oraz przyprawy i zioła stosowane do dziczyzny. Część praktyczna obejmowała przygotowywanie z sarniny zrazów bitych z czerwoną cebulą oraz pysznego gulaszu częściowo na styl węgierski z papryką i aromatycznymi przyprawami, które nadały mu oryginalnego smaku. Wszystko oczywiście pod kierunkiem Pana Artura. Potrawy przygotowywane były na klarowanym maśle, a zastosowane w nich przyprawy to między innymi rozmaryn, jałowiec /koniecznie rozgnieciony w moździerzu/ziele angielskie, liść laurowy, mielona papryka. Potrawy te świetnie pasują do klusek, makaronu czy ziemniaków. Mogliśmy się dowiedzieć, jak krok po kroku przygotować te dania tak, aby zachwycały swoim smakiem i aromatem. Szef karczmy Pan Artur chętnie dzielił się wiedzą dotyczącą zalet smakowych i zdrowotnych tego niezwykłego mięsa, gdyż on sam należy do Koła Łowieckiego „Przehyba” w Szczawnicy. Opowiadając pan Artur podkreślał – to jest dobry czas, aby zachęcać do spożywania dziczyzny i propagować ją. Oprócz tego, że dziczyzna jest wyśmienita w smaku, jest to obecnie najzdrowsze mięso pozbawione chemii i ulepszaczy, ponieważ zwierzęta – sarny, jelenie, dziki itp. – odżywiają się w pełni naturalnie. Dziczyzna niegdyś królowała w polskiej kuchni, a dziś niestety jest niedoceniana. Niemałą atrakcją warsztatów był czas degustacji. Uczniowie zajadali się przygotowanymi potrawami, wyrażając swoje opinie. Wszystkie doznania kulinarne – fantastyczne. Okazało się, iż znaczna większość uczniów po raz pierwszy miała okazję spróbować potraw z dziczyzny. Warsztaty były ciekawym doświadczeniem dla naszej młodzieży. Dziękujemy bardzo właścicielom karczmy „U Polowacy”, a szczególnie Panu Arturowi za kolejny juz raz przeprowadzenia warsztatów dla uczniów naszej Szkoły oraz mile spędzony czas. Nowo zdobyta wiedza i umiejętności na pewno pozwoliły nam na poszerzenie i pogłębienie znajomości tego znakomitego surowca. Mamy nadzieję, że następne spotkanie już wkrótce.
[su_animate]
red. T.Ptak