20 marca 2015 roku w ZSZiP po raz szósty został zorganizowany Międzyszkolny Konkurs Nakrywania Stołów Okolicznościowych. Tym razem młodzi ludzie kształcący się w branży gastronomiczno – hotelarskiej zmierzyli się z tematyką „Podróże kulinarne po Europie”. Kuchnia europejska, jaka jest? Coraz częściej, podróżując po świecie, nie tylko poszukujemy atrakcji turystycznych w postaci zabytków architektury, cudów przyrody, ale również po to, by kosztować smaków kuchni innych krajów. Zdarza się, że obca kuchnia przypada nam do gustu, ale zdarza się też, że po degustacji potrawy jej smak zapada nam na długo w pamięci, czy jednak chętnie do niego wrócilibyśmy? Niekoniecznie. Potrawy i wyroby smakujemy, ale nie zawsze mamy okazję poznać tajniki dekoracji stołów, przy których odbywa się konsumpcja narodowych specjałów. Tego niełatwego zadania podjęli się uczestnicy konkursu. Z wyzwaniem poznania i zaprezentowania kuchni europejskiej zmierzyło się ośmioro uczniów szkół gastronomicznych z powiatów: nowotarskiego, nowosądeckiego oraz tarnowskiego. Wśród uczestników znaleźli się reprezentanci następujących szkół : Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Św. Kingi w Łącku, Zespołu Placówek Oświatowych w Niedzicy, Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach, Zespołu Szkół nr 1 im. Komisji Edukacji Narodowej z Nowego Sącza, Prywatnej Szkoły Zawodowej w Szczawnicy oraz ZSZiP w Krościenku. Oceny zmagań konkursowych dokonywało jury w składzie: Dyrektor ZSZiP w Krościenku Pani Elżbieta Trojnarska, Krzysztof Domarecki manager gastronomii Spółki Thermaleo”
w Szczawnicy oraz jeden z opiekunów uczestników wybrany w drodze losowania – Pani Michalina Grońska – Owsianka.
Podczas eliminacji konkursowych uczestnicy oceniani byli za: organizację pracy podczas nakrywania stołu okolicznościowego, dobór potraw oraz opracowanie karty menu, poprawność nakrycia zgodną z zasadami obsługi konsumenta oraz nowatorstwo i pomysłowość przedstawienia tematu. W konkursie jeden zawodnik nakrywał jeden stół okolicznościowy i dokonywał jego prezentacji w stroju kelnerskim.
Wszystkie nakrycia stołów prezentowały się efektownie.Widać było dopracowanie szczegółów związanych bezpośrednio z tematem konkursu, ale spójnych z zasadami obsługi konsumenta. Niespodziewanie okazało się, iż wśród zaprezentowanych stołów dominowały dwie kuchnie grecka i francuska. Wystawę prac konkursowych oraz moment ogłoszenia wyników konkursu uświetnili swoją obecnością przedstawiciele: Góralskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Państwo Barbara i Andrzej Mikołajewiczowie oraz dyrektor Pienińskiej Szkoły Zawodowej w Szczawnicy Pani Renata Kubik.
Wyniki konkursu:
I miejsce: Marta Stanuch z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach za nakrycie stołu pt. „W oliwkowym gaju”
II miejsce: Waldemar Nowak z Zespołu Szkół nr 1 im. KEN w Nowym Sączu za nakrycie stołu „Lawendowe wspomnienie”
III miejsce: Zbigniew Król z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Św. Kingi w Łącku za nakrycie stołu pt. „ Wakacje w słonecznej Grecji”.
Ponadto podczas konkursu zaprezentowano stoły nakryte przez Anetę Święty z Zespołu Placówek Oświatowych w Niedzicy „ Z wizytą u greckich przyjaciół”, uczennicę z Prywatnej Szkoły Zawodowej w Szczawnicy Emilię Ślęzak „Kolacja w Wersalu”, Sarę Ondycz „Greckie wakacje” oraz przedstawicieli organizatora konkursu: Patrycję Siedlarczyk „ Grecja pełna smaków”, a także Honoratę Zając nakrycie stołu o tematyce „ Lawendowy zakątek Prowansji”.
Wszystkim uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy pomysłów na aranżację stołów oraz poziomu zaprezentowanych umiejętności zawodowych. Serdeczne podziękowania składamy wszystkim nauczycielom – opiekunom za wkład pracy i przygotowanie uczniów do konkursu.
red. Barbara Ciesielka