Małe co nieco dla miłośników kuchni japońskiej….

Japońska kuchnia coraz częściej gości w naszym menu. Była to jedna z przyczyn, dla której 18 listopada 2019 roku na zajęciach praktycznych w klasie III a odbyły się warsztaty sushi.
Uczniowie mogli więc spróbować swoich sił w rolowaniu tego egzotycznego dania.

Sushi to najbardziej rozpoznawalna potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych, zwykle surowych, dodatków w postaci owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, czy jajek. Sushi spożywa się palcami lub pałeczkami. Potrawę wzbogacają zwykle sos sojowy do maczania, zielony japoński chrzan wasabi o intensywnym smaku oraz marynowany imbir, który, w małych ilościach, spożywa się pomiędzy różnymi rodzajami potrawy dla oczyszczenia kubków smakowych. Do sushi najczęściej podawana jest zielona herbata, często jest to hojicha.

Uczniowie pełni chęci do działania wykonali piękne sushi, które zostało w szybkim tempie skonsumowane!!

S. Kwiatek

  

Podziel się swoją opinią