W dniach 24-25.11.2017 miało miejsce smaczne i pachnące wydarzenie w naszej szkole – druga część kursu pod nazwą „Kuchnie Świata” realizowanego w ramach projektu pn. „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno- gastronomicznej w powiecie nowotarskim”. W kontynuacji kursu, uczestnicy w tym module zapoznali się z tajnikami, historią oraz ciekawostkami kuchni węgierskiej. Od wczesnych rannych godzin w weekend, kiedy inni odpoczywali , uczestnicy kursu, uczniowie klasy 3 g oraz 2 a z uśmiechem na twarzach, w rytmach węgierskich czardaszy, zmagali się z recepturami gastronomicznymi tworząc niebagatelne dzieła sztuki kulinarnej. Na stole z gotowymi potrawami węgierskimi można było znaleźć wiele smakołyków, miedzy innymi : śledzie po węgiersku, langosz, zupę gulaszową, placki po węgiersku, tokan, galuszki, halaszle – tradycyjną zupę rybną czy też słodkie smakołyki jak tort Dobosa, czy znane na całym świecie naleśniki a’la Gundel. Praca w zespołach dwuosobowych prowadzona była na wzór pracy z zadaniem egzaminacyjnym w kwalifikacji T06 w części praktycznej. Uczniowie dodatkowo sami dobierali surowce i ponosząc się wodzą fantazji ekspediowali gotowe potrawy. Spotkanie szkoleniowe było okazją do poszerzenia swojej wiedzy na temat kuchni obcych narodów a także do zdobycia nowych doświadczeń i umiejętności.
II etap kursu przygotował i przeprowadził Maciej Czaja
Red. M. Czaja
[su_animate]
[/su_animate]