„BY NIE BRAKŁO GO NA STOLE NIE WYSTARCZY ŻYTA POLE. TRUDU LUDZKICH RĄK POTRZEBA, ŻEBY POWSTAŁ BOCHEN CHLEBA. STĄD NALEŻY MU SIĘ CZEŚĆ, POMYŚL, ZANIM ZACZNIESZ JEŚĆ”
Kolejna wiedza, kolejne doświadczenie tak właśnie można nazwać nasze następne przedsięwzięcie które zaplanowaliśmy w ramach tygodnia chleba odbywającego się w naszej szkole. W dniu 29.11.2018r. wybraliśmy się na wycieczkę do Starego Sącza gdzie odwiedziliśmy Piekarnie EPI. Celem wycieczki było poznanie zawodu piekarza, zapoznanie się z etapami wypieku chleba, poznanie produktów do wyrobu pieczywa. Przewodnikiem po piekarni był sam szef pan Edward Stawiarski. Uczniowie poznali tajniki wypieku chleba tradycyjnym sposobem z wykorzystaniem zakwasu, rodzaje pieczywa jakie piekarnia wypieka oraz specyfikę pracy piekarza. Pan kierownik oprowadzając nas pokazywał i tłumaczył jakie maszyny są w piekarni i jakie spełniają funkcję, między innymi różnej wielkości mieszarki, urządzenie do dzielenia i formowania bułek – kajzerek, maszyny do formowania różnych drobnych ciasteczek, oraz inne urządzenia z którymi spotkaliśmy się pierwszy raz. W tym czasie panie wypiekały różnego rodzaju drobne ciasteczka które mogliśmy degustować. Każdy uczestnik wycieczki został obdarowany piernikowym mikołajem. Serdecznie dziękujemy właścicielowi oraz pracownikom piekarni za okazaną gościnność i bardzo miłą atmosferę.
T.Ptak St. Kwiatek