Kolejne „chlebowe” przedsięwzięcie

„BY NIE BRAKŁO GO NA STOLE NIE WYSTARCZY ŻYTA POLE.
TRUDU LUDZKICH RĄK POTRZEBA, ŻEBY POWSTAŁ BOCHEN CHLEBA.
STĄD NALEŻY MU SIĘ CZEŚĆ, POMYŚL, ZANIM ZACZNIESZ JEŚĆ”

W czasie trwania „Tygodnia dobrego chleba i zdrowego stylu życia w szkole 2015” zdobytą wiedzą i umiejętnościami uczniowie naszej szkoły tradycyjnie postanowili podzielić się z gimnazjalistami. W dniu 20 października 2015 roku zaproszeni uczniowie z Gimnazjum im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego z Kamienicy wraz z opiekunami panią Danutą Kalicińską oraz panią Iwoną Dominik uczestniczyli w warsztatach sporządzania i wypieku zdrowego chleba na zakwasie według domowej receptury. Dodatki, które uczestnicy mieli do wyboru, to między innymi ziarna siemienia lnianego, słonecznika, dyni sezamu, suszona żurawina i pomidory. Oprócz tych dodatków mogli skorzystać z ziół, tj. bazylii, cynamonu i oregano. W oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta młodzież uczestniczyła w przygotowanej przez uczniów prezentacji na temat Jak przygotować zakwas, rodzaje i typy mąki stosowane do wypieku chleba, wartość odżywcza i znaczenie pieczywa w kulturze. Gimnazjaliści mieli również okazję zobaczyć muzealne eksponaty wystawione w naszej restauracji „ Klasyczna”, stosowane do produkcji i wypieku pieczywa, przedmioty, którymi kiedyś posługiwano się w codziennym życiu. Cała zabawa zaczęła się, gdy młodzież własnoręcznie formowała bochenki chleba, różnego rodzaju bułeczki i podpłomyki z ciasta chlebowego. W czasie wyrastania i wypieku wyrobów gimnazjaliści piekli placki na blasze przygotowane z ziemniaków, kefiru, mąki i sody, które niezwykle smakowały z masłem lub bryndzą. Chleb podawany był z domowym smalcem z cebulką i skwarkami, masłem smakowym, bryndzą, miodem, konfiturami. Uczestnicy warsztatów otrzymali wypróbowane przepisy na różnego rodzaju chleb oraz bułeczki.
Naszym celem jest dotarcie do jak najszerszej grupy ludzi i uświadomienie im, jak ważne jest zdrowe odżywianie oraz propagowanie dobrego, naturalnego pieczywa. Mamy nadzieję, że to spotkanie wzbogaciło zaproszonych gimnazjalistów o nowe doświadczenie i pozwoliło im zrozumieć jak ważne jest spożywanie pieczywa sporządzonego na zakwasie, wypiekanego tradycyjnymi metodami. „Tydzień Chleba w Szkole” jest okazją, by zastanowić się nad swoją dietą, uważniej wybierać produkty w sklepie, zacząć się troszczyć o swoje zdrowie. Kampania wzmacnia symbol chleba: jest to nauka szacunku do chleba oraz do ludzi, dzięki którym powstaje, motywacja do dzielenia się chlebem z innymi.

„JEMY, BY ŻYĆ, A NIE ŻYJEMY, BY JEŚĆ”.

Red. Teresa Ptak

zobacz_galerie_zdjec

Podziel się swoją opinią