KOLEJNA EDYCJA CUKIERNICZYCH ZMAGAŃ

W dniach 20.XI – 22.XI. oraz 27.XI – 28.XI.2015r. w naszej szkole już po raz czwarty odbył się kurs cukierniczy, zorganizowany przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem. Jego celem było uzyskanie wiedzy ogólnej i nabycie przez uczestników podstawowych umiejętności z zakresu sporządzania oraz wypieku wyrobów z ciasta biszkoptowego.
W kursie wzięli udział uczniowie naszej szkoły pochodzący głównie z gminy Krościenko nad Dunajcem oraz uczestnicy z Zakopanego, Nowego Targu i Mysłowic. Zajęcia przeprowadziła Pani Teresa Ptak – nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych.
Zakres kształtowanych umiejętności obejmował miedzy innymi obsługę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych oraz różne metody sporządzania półproduktów z ciasta biszkoptowego. Uczestnicy kursu sporządzali szeroki asortyment ciast biszkoptowych, poznali różnego rodzaju kremy i masy stosowane do wyrobów biszkoptowych, syropy pomady i glazury. Zapoznali się także z zasadami wykańczania i dekoracji wyrobów cukierniczych. Przygotowali plastyczną masę cukrową, barwili ją na różne kolory naturalnymi barwnikami i wykonywali z niej wiele drobnych elementów dekoracyjnych typu kwiatki, róże, liście, zwierzaki itp. Wykonywali też proste elementy dekoracyjne z czekolady, a także dowiedzieli się jak przygotować np. kolorowy cukier do zdobienia. Każdy z uczestników otrzymał zaświadczenie o ukończonym 30 godzinnym kursie wydane przez Centrum Kształcenia Praktycznego w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek w Krościenku nad Dunajcem. Nabyte podczas szkolenia umiejętności z pewnością staną się dla uczestników dodatkowym atutem w przyszłej pracy zawodowej. Udział w nim był bowiem doskonałą okazją do nabycia nowych umiejętności, zaobserwowania pracy innych uczestników oraz rozwijania pasji zawodowej. Mamy nadzieję, że kurs ten pozwolił zdobyć podstawowa wiedzę i umiejętności związane z wyrobem ciast biszkoptowych i życzymy, aby przynajmniej jeden ze sporządzonych w trakcie kursu wyrobów zagościł na stole w czasie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
Szczególne podziękowania przekazujemy dla Kółka Rolniczego z Krościenka nad Dunajcem – sponsora kursu.
Zapraszamy do galerii zdjęć.

Redagowała: Teresa Ptak

zobacz_galerie_zdjec

Podziel się swoją opinią