W czwartek, 26 stycznia 2017 roku Aneta Pyzowska uczennica klasy trzeciej Zasadniczej Szkoły Zawodowej wzięła udział w III Edycji Konkursu Kulinarnego „Dzikie smaki”, którego tematem przewodnim była „Dzika Kaczka po myśliwsku” Konkurs został zorganizowany przez Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im Ignacego Jana Paderewskiego w Ciężkowicach oraz Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Tarnowie wraz z Komisją Kultury przy ORŁ w Tarnowie.Celem konkursu była promocja dziczyzny oraz staropolskiej sztuki kulinarnej poprzez zastosowanie dzikiego ptactwa w sposób nowoczesny i kreatywny, kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej kulturze łowieckiej i łowieckiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Etap I to: Konkurs przepisów kulinarnych – nadesłanie przepisów kulinarnych – wyłonienie finalistów, uczestników II etapu. II etap – w ZSOiZ w Ciężkowicach, polegał na przygotowaniu z dzikiej kaczki dwóch porcji opracowanego dania głównego według zasad przewidzianych w regulaminie Konkursu Kulinarnego. Uczestnicy zmagań byli oceniani przez dwie komisje: jury techniczne pod przewodnictwem Pana Leszka Kawy – Wiceprezesa Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników w Krakowie, które zwracało uwagę na koncepcję technologii, organizację pracy, technikę wykonania oraz ekonomiczne wykorzystanie surowców, a także jury degustacyjne pod przewodnictwem prezesa ORŁ w Tarnowie Pana Romana Bukowskiego. Oceniało ono wygląd i aranżację, dobór składników, smak potraw.
W drugim etapie konkursu brało udział 12 uczniów z różnych szkół. Aneta przygotowała potrawę ”Marynowane piersi kacze z duszonymi śliwkami w asyście płatków ziemniaczanych” i została sklasyfikowana na 3 miejscu. W ramach konkursu uczestniczyliśmy w ciekawym spotkaniu z Panem Sławomirem Pawlikowskim specjalistą od wabienia różnorakiej zwierzyny. W bardzo interesujący sposób opowiadał on, na czym polega wabienie zwierząt przy użyciu profesjonalnych wabików, doskonale imitujących ich odgłosy, oraz przedstawicielem Gospodarstwa Pasiecznego „Sadecki Bartnik” przybliżającego nam wiedzę na temat pracy pszczół, pozyskiwania miodu, cech charakterystycznych miodów odmianowych, ziołomiodów i zastosowania innych produktów pszczelich w odżywianiu i leczeniu chorób.
Uczennicę do konkursu przygotowała pani Teresa Ptak.
Kliknij i zobacz relacje filmową:
T.P.
[su_animate]