W piątkowe przedpołudnie do naszej szkoły zawitali Uczniowie klasy 3, z gimnazjum w Ochotnicy Dolnej, by spędzić radosny czas przy pięknym zapachu roznoszącego się świeżego pieczywa. Ostatnie warsztaty, kończące „Tydzień Chleba” nie różniły się niczym od poprzednich – było smacznie, radośnie i pachnąco.
W trakcie zajęć prowadzonych przez nauczycieli przedmiotów zawodowych Teresy Ptak i Macieja Czai uczniowie zgłębiali swoją wiedze na temat historii wypieku chleba podziwiając wystawę prezentującą stary sprzęt piekarniczy oraz słuchając pogadanki na temat właściwości odżywczych i składu surowców pieczywa. Mili goście sami przystąpili najpierw do formowania drożdżowych rogali na słodko z dodatkiem marmolady a następnie różnych kształtów bułeczek pszennych i razowych wykańczanych sezamem, czarnuszką, pestkami dyni, kminkiem, otrębami i słonecznikiem. Młodzież pod okiem prowadzących wykonała także okazjonalny chleb, który został podarowany dla Gimnazjalistów jako „smaczna” pamiątka pobytu w Krościeńskiej Szkole. W trakcie wypieku wyrobów uczniowie zwiedzili budynek szkoły podziwiając między innymi pracownie gastronomiczne w których na co dzień prowadzone są zajęcia z przedmiotów zawodowych. W Sali 113 dla uczestników warsztatów została przygotowana i wyświetlona przez Panią Barbarę Ciesielkę, prezentacja multimedialna dotycząca zdrowego odżywiania oraz zdrowego stylu życia. Uczniowie uczestniczyli także w konkursie wiedzy na temat dawnej historii i tradycji wypieku pieczywa, za co zostali nagrodzeni cennymi upominkami. Po degustacji samodzielnie wykonanych bułeczek z dodatkiem szerokiej gamy konfitur oraz domowego smalcu i masła czosnkowego, organizatorzy wręczyli na ręce opiekuna grupy pamiątkowy dyplom uczestnictwa w warsztatach z wypieku chleba.
Uczestnicy warsztatów pełni energii, radośni i najedzeni oraz bardzo wdzięczni za mile spędzony czas odjechali, zapewniając że jeszcze tu wrócą!
[su_animate]
[/su_animate]
Red. T.P. i M.C.