Jednym z czynników determinujących właściwy stan zdrowia społeczeństwa jest racjonalne żywienie, które jednocześnie wpływa na jego pomyślność i aktywność zawodową. Jednym z działań zmierzających do propagowania wiedzy żywieniowej ludności jest aktywizacja w tym kierunku młodego pokolenia. Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności, stawia sobie za cel rozwijanie zainteresowań uczniów i nauczycieli szkół ponadgimnazjalnych problemem żywienia, upowszechnianie wzorców racjonalnego żywienia i promocję zdrowia oraz tworzenie dla zdolnej młodzieży możliwości ogólnopolskiej rywalizacji w tym obszarze wiedzy. Pierwszym etapem tej rywalizacji są eliminacje szkolne. Tematyką wiodącą tegorocznej XXI edycji Olimpiady są „Produkty zbożowe – technologia i rola w żywieniu człowieka”. W piramidach żywieniowych, które popularyzują zasady prawidłowego żywienia produkty zbożowe z reguły znajdują się u jej podstawy. Tak było również do niedawna w Polsce. W styczniu 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia
w Warszawie podając uaktualnione zalecenia żywieniowe dla Polaków, zaprezentował nową piramidę, w której produkty zbożowe ustąpiły miejsca warzywom i owocom.
W eliminacjach szkolnych Olimpiady wzięli udział uczniowie klas 2-4 Technikum, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zwycięzcami zostali: Aneta Sopata z klasy 3g oraz Mateusz Pulka z klasy 4 g. Serdecznie gratulujemy oraz życzymy powodzenia podczas eliminacji Okręgowych, które odbędą się 13 stycznia 2017 r. w Krakowie.
[su_animate]