10 stycznia 2014 roku uczniowie: Edyta Chrobak i Dawid Chlebek z klasy III d reprezentowali naszą Szkołę w eliminacjach okręgowych XVIII Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Jak co roku eliminacje odbywały się w Zespole Szkół Gastronomicznych Nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie. Uroczystego otwarcia dokonali Pan Dyrektor Henryk Hołysz oraz Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka. O godz. 11.00 uczniowie przystąpili do rozwiązywania testu.
Młodzież rozwiązywała zadania z wiedzy o żywności i żywieniu obejmujące podstawowe wiadomości z zakresu biologiczno-chemicznych aspektów żywienia i technologii gastronomicznej z towaroznawstwem zawarte we wskazanej, obszernej literaturze obecnej edycji Olimpiady. Pytania te stanowiły 70 % wszystkich zadań, a pozostałe 30 % dotyczyło tematyki wiodącej tegorocznej Olimpiady, czyli „żywienia u progu i schyłku życia”. W zmaganiach wzięło udział 83 uczniów z 43 szkół ponad gimnazjalnych z całej Małopolski. Uczestnicy Olimpiady mieli półtorej godziny na rozwiązanie zadań konkursowych, które do łatwych nie należały.
Nad przebiegiem eliminacji czuwała komisja w składzie: przewodnicząca – prof. dr hab. Małgorzata Schlegel – Zawadzka, sekretarz – p. Ewa Konieczna – zastępca dyrektora ZSG nr 2 oraz ośmiu nauczycieli wylosowanych spośród opiekunów uczniów biorących udział w Olimpiadzie, w tym nauczyciel ZSZiP w Krościenku nad Dunajcem, p. Małgorzata Hryc.
Etap wojewódzki Olimpiady zaszczycili swoją obecnością przedstawiciele władz samorządowych i oświatowych miasta Krakowa oraz liczni sponsorzy.
Najlepsza z naszych reprezentantów okazała się Edyta Chrobak, zajmując 44 miejsce, zdobyła 46 punktów, Dawid Chlebek natomiast uplasował się na miejscu 53 miejscu, osiągając 39 punktów. Minimalna liczba punktów decydująca o wpisaniu na listę kandydatów do etapu centralnego wynosiła 69. Warto nadmienić, iż w Małopolsce osiągane są najwyższe wyniki w Polsce, a zwycięzcy Olimpiady to najczęściej przyszli studenci kierunków medycznych.
W czasie pracy komisji oceniającej uczniowie wzięli udział w ciekawym pokazie gastronomicznym pt. „Owoce morza”.
red. Małgorzata Hryc