Z tematem dziczyzny zmierzyły się 27 listopada, w IV edycji konkursu nasze dwie uczennice
z klasy 3a Branżowej Szkoły I stopnia Julia Wolska oraz Magdalena Oleksy. Celem konkursu zorganizowanego w Zespole Szkół Ponadpodstawowych im. Wincentego Witosa w Nawojowej było przede wszystkim rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości uczniów, wykorzystanie zasobów mięsa zwierzyny łownej w restauracyjnym menu, popularyzacja produktów i potraw pochodzących
z „darów lasu”, identyfikacja, gromadzenie wiedzy o oryginalnych potrawach
i regionalnych produktach stanowiących dziedzictwo kulinarne kuchni leśnej i myśliwskiej regionu oraz zapoznanie szerszego grona odbiorców, w tym głównie młodzieży, z potrawami kuchni myśliwskiej, jej walorami smakowymi i wartością odżywczą. Nasze uczennice przygotowały deser o nazwie „Leśny duet” oraz danie główne „Roladki z mięsa sarny w towarzystwie moskola
i szyszki z cebuli”. Deser został przygotowany w formie torciku, którego podstawę tworzyła masa
z ciasta kruchego z orzechów laskowych z kremem orzechowym, środek wypełniała żelka malinowa oraz masa z serka mascarpone i twarogu. Dekorację stanowiły pieczone ważki i liście paproci z ciasta makaronikowego. Danie zasadnicze przysporzyło dużo trudności począwszy od marynowania mięsa dziczyzny, przez łączenie go z nadzieniem, zawijaniem jak i duszeniem. Jako dodatki do dania zasadniczego zostały przygotowane moskole z masłem czosnkowym, dwa sosy grzybowe z borowików oraz z kurek oraz pieczone szyszki z cebuli. Startowanie w konkursie wymagało wielu godzin ćwiczeń i przygotowań. Dziewczyny zaprezentowały swoje umiejętności szerokiemu jury, któremu przewodniczył szef kuchni restauracji „Szklarnia” z Gołkowic Pan Grzegorz Marszał.
Julce i Magdzie serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w zdobywaniu dalszych umiejętności i doświadczeń zawodowych.
Barbara Ciesielka




