Dzień Otwarty w ZSZiP w Krościenku nad Dunajcem

Jednym z najważniejszych dni w kalendarzu roku szkolnego jest Dzień Otwarty. Najważniejszy, ponieważ to sprawdzian wiedzy i umiejętności praktycznych uczniów, którzy właśnie w tym dniu starają się pokazać to, czego nauczyła ich Szkoła. A wszystko po to, by przedstawić prawdziwy obraz placówki, która za chwilę być może stanie się szkołą tych, którzy tego dnia ją odwiedzają.

W tym roku Dzień Otwarty odbył się 21 kwietnia 2023 roku i, jak zwykle, nasza szkoła cieszyła się sporym zainteresowaniem ósmoklasistów. Fakt ten może potwierdzić choćby liczba przybyłych uczniów – było ich aż około 300. Co mogli zobaczyć tym razem?

Ich ciekawość budził zapewne sam budynek Szkoły, który mogli zobaczyć od wewnątrz. A tutaj czekali na nich profesjonaliści, czyli uczniowie klas Technikum, kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa, którzy doskonale opanowali zasady obsługi gości. Z myślą o swoich młodszych kolegach nasi uczniowie zorganizowali przy wejściu recepcję, gdzie witali gości, a następnie oprowadzali ich po Szkole.

To, co uczniowie mogli zobaczyć, można by podzielić na dwie kategorie. Jako, że jesteśmy szkołą, w której można zdobyć wybrany przez siebie zawód, szeroko prezentowały się różne branże. Drugą grupę stanowiły pasje uczniowskie rozwijane na przedmiotach ogólnokształcących.

Branża gastronomiczna zaprezentowała się znów na jak najwyższym poziomie. Od wczesnych godzin porannych w tym dniu, a także na kilka dni wcześniej, nauczyciele przedmiotów zawodowych w gastronomii wraz z uczniami przygotowywali niezwykłe smakołyki, aby ugościć ósmoklasistów. Sala technologii gastronomicznej jak zwykle w tym dniu była najbardziej oblegana. Można było bowiem pokosztować efektownych deserków w formie monoporcji musowych z glazurą lustrzaną „mirror glaze”, mini serniczków, drobnych kruchych ciasteczek, mini bezy Pavlowa, zdrowych smoothie na bazie szpinaku warzyw i owoców, cynamonowych muffinek z jabłkiem, finger – food z dodatkiem krewetek, łososia, tuńczyka oraz przepiórczych jaj z kawiorem.

Niezwykłą atrakcją była obecność Pana Mariusza Hryca, szefa kuchni Restauracji Pod Wulkanem w Kluszkowcach. Pan Mariusz, nasz absolwent, jest doskonałym przykładem tego, że po ukończeniu naszej Szkoły można w pełni realizować się zawodowo. Zaprezentował tak zwany live cooking – czyli pokaz gotowania na żywo. Można było zasmakować prawdziwie włoskich makaronów przyrządzonych na różne sposoby. Dodatkowa atrakcją przygotowaną przez naszego gościa był „słodki stół”, na którym znalazły się również smaczne desery, kuszące eklery i ptysie oraz tarty z truskawkami. Bardzo dziękujemy Panu Mariuszowi, że zechciał przyjąć nasze zaproszenie oraz bezinteresownie poświęcił swój cenny czas, aby odwiedzający nas goście mogli zasmakować w kulinarnych doznaniach.

W sali 116 dla odwiedzających przygotowana była kawiarenka, gdzie można było usiąść, porozmawiać oraz wypić pyszną kawę parzoną na różne sposoby.

Ciekawie prezentowała się też branża informatyczna. Nauczyciele i uczniowie Technikum przygotowali dla odwiedzających atrakcyjną i urozmaiconą ofertę zadań praktycznych i pokazów, które miały na celu przedstawienie zasobów dydaktycznych, a także tematyki lekcji. Zaproponowana przez informatyków oferta cieszyła się ogromnym zainteresowaniem. Jak podkreślali uczniowie i nauczyciele, taka forma była bardzo ciekawa i efektowna, ósmoklasiści mogli wziąć czynny udział w pokazach i poznać na żywo tajniki informatyki. Swoich sił próbowali w warsztatach konfiguracji sieciowych systemów operacyjnych, pokazach działania drukarki 3d, ciekawych projektach, montażu okablowania sieciowego, a także pokazie konfiguracji symulatorów sieci. Zdobyli również informacje o egzaminach, praktykach zawodowych, wycieczkach zawodoznawczych, a także konkursach i warsztatach fotograficznych, turniejach e-sportowych. Potwierdzeniem profesjonalnych umiejętności przyszłych informatyków były aplikacje oraz gry, autorskie prace uczniowskie napisane podczas zajęć z programowania.

Do nauki w zawodach tutystycznym i hotelarskim zachęcano w kolejnych pracowniach. W pracowni hotelarskiej ósmoklasiści wzięli udział w krótkim quizie.  Mamy nadzieję, że wszyscy zapamiętali, że wiedza o hotelarstwie to albergologia. Uczniowie szkoły podstawowej doskonale poradzili sobie także ze ścieleniem łóżka  i układaniem ręczników w różne formy, a więc jest potencjał…. Na koniec wszyscy odwiedzający pracownię hotelarską zrobili wspólne zdjęcie wraz z przedstawicielami tego kierunku.

Technik organizacji turystyki – kierunek z pasją, kierunek z przyszłością – tymi słowami prezentację kierunku turystycznego rozpoczęli uczniowie klasy 1t i 3t. Uczniowie klas ósmych mogli zobaczyć nowoczesną pracownię, zapoznać się z perspektywami i zaletami nauki na tym kierunku, a także z możliwościami uczestnictwa w praktykach zawodowych w renomowanych biurach podróży. Duże zainteresowanie wzbudziły wycieczki, zarówno krajowe, jak i zagraniczne. Niespodzianką dla przybyłych był quiz o Szwecji, który nawiązywał do wyjazdu naszej młodzieży różnymi środkami transportu właśnie do Szwecji, a w nim między innymi pytanie dotyczące najdziwniejszego święta Szwedów – święta kiszonego śledzia … 😉 Na podsumowanie prezentowany był film o specyfice kierunku i przebiegu praktyki zawodowej.

Na pasjonatów czekali także nauczyciele przedmiotów ogólnokształcących.

W sali biologicznej można było sprawdzić swoją wiedzę w konkursie rozpoznawania rodzimych gatunków drzew. Miłośnicy biologii mogli także wziąć udział w badaniu grupy krwi, a także obejrzeć serce owcy oraz modele budowy płuc oraz oka człowieka. Pojawiły się też ciekawostki, takie jak przykłady różnych złudzeń wzrokowych, sposób widzenia świata przez psy, a nawet możliwość wyprodukowania życiodajnego tlenu. Wszystko to pod hasłem: „Nauka nie musi być nudna”.

Uwagę przyciągało również to, co działo się w sali geograficznej – to tutaj nasi goście mogli zobaczyć i zgłębić zjawiska przyrodnicze zachodzące na naszej planecie. Uczniowie klasy pierwszej Technikum pomagali przenieść się w krainę aktywnych wulkanów, poznać ich rodzaje, siłę wybuchu, a nawet samodzielnie wykonać erupcję kontrolowaną. Można było także dotknąć prawdziwej zastygłej lawy, agatu, meteorytu, skamieniałości przewodnich z ery mezozoicznej i paleozoicznej, badając jednocześnie historię ich powstania. Poszybowano nawet na pustynię, dotykając róży pustyni i skamieniałego drzewa. Uczniowie mogli też poznać swoją wagę na Księżycu i obliczyć swój wiek na każdej z planet.

Atrakcje czekały na miłośników języków obcych. Ósmoklasiści wysłuchali dialogów przygotowanych przez naszych uczniów. Pojawiły się scenki w serwisie komputerowym, rozmowa z pracownikiem recepcji hotelowej dotycząca rezerwacji sali konferencyjnej oraz pobytu i udogodnień dla grupy biznesmenów. Dodatkowo, nasi goście mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę w krótkim quizie Milionerzy, w którym odpowiadali na pytania dotyczące krajów anglojęzycznych. Każda poprawna odpowiedź nagradzana była słodką niespodzianką.

Współcześnie znajomość języka angielskiego jest wciąż must have, to obecnie najpopularniejszy język obcy na świecie – szacuje się, że zna go ok. 1,5 miliarda ludzi mieszkających na różnych kontynentach. To właśnie ten język daje nam najwięcej możliwości, zarówno w zakresie komunikacji, jaki i możliwości zdobycia zatrudnienia. Jest to język biznesu i wie o tym każda firma i każdy pracodawca. To bezsprzecznie także język przyszłości.

Dzień Otwarty może stać się doskonałą okazją do rywalizacji, a nawet wyłonienia mistrza. Ten tytuł udało się zdobyć uczennicy klasy czwartej Technikum, Katarzynie Adamczyk, która okazała się najlepsza w turnieju Mistrz Języka Polskiego. W sali polonistycznej odbyły się wówczas zmagania, w których wzięło udział blisko 20 uczniów, sprawdzające znajomość gramatyki języka polskiego. Zadania nie należały do łatwych, a świeżo upieczona Mistrzyni poradziła sobie z nimi doskonale, zdobywając maksymalną ilość punktów. To osiągnięcie może tylko jeszcze raz potwierdzić, że nauka w naszej Szkole stoi na naprawdę wysokim poziomie. Jako, że Kasia w tym roku będzie zdawać maturę, życzymy jej powtórzenia wyniku w maju…

I jeszcze jedna atrakcja na zakończenie… Mowa tu o kolejnej okazji do rywalizacji, czyli specjalnie zorganizowanej na ten dzień strzelnicy. Chętni, po odbyciu krótkiego przeszkolenia, mogli spróbować swoich sił na czterech stanowiskach strzeleckich, celując do tarcz z wiatrówki, pistoletu wiatrówka oraz karabinów na plastikowe kulki. Ustawiały się więc długie kolejki… Ponadto odbyła się prezentacja budowy broni, a także pokaz posługiwania się nunchako oraz nożem treningowym przygotowany przez wykwalifikowanego trenera w sztuk walki.

Tak wyglądał kolejny już Dzień Otwarty. Mamy nadzieję, że nie tylko spełniliśmy oczekiwania naszych gości i zaspokoiliśmy ich ciekawość, ale także zachęciliśmy ich do wstąpienia w mury naszej Szkoły. Profesjonalizm w przygotowaniu oraz różnorodna oferta dydaktyczna słusznie podpowiadają tym bardziej i mniej zdecydowanym, że NAPRAWDĘ WARTO!

Nauczyciele i Uczniowie ZSZiP w Krościenku n.D

Fotorelacja

Podziel się swoją opinią