Jak co roku 21 marca w ZSZiP zorganizowano dzień otwarty dla gimnazjalistów. Gościliśmy uczniów klas trzecich: Gimnazjum im. Jana Pawła II w Krościenku, Gimnazjum im. ks. prof. Józefa Tischnera w Szczawnicy, Gimnazjum nr 1 w Tylmanowej, Zespołu Szkolno – Gimnazjalnego w Łącku, Gminnego Publicznego Gimnazjum w Maniowach, Zespołu Placówek Oświatowych w Sromowcach Niżnych, Gimnazjum nr 3 w Ochotnicy Górnej.
W tym dniu, w każdej branży, w której kształci nasza szkoła, wiele się działo.
Hotelarstwo i turystyka promowało poznawanie świata.
Podczas Dnia Otwartego i prezentacji kierunków kształcenia w naszej szkole, odwiedzający gimnazjaliści mieli możliwość spotkania z uczniami ZSZiP kształcącymi się w zawodzie technik obsługi turystycznej. Nasi adepci zapoznali młodsze koleżanki i kolegów z kierunkiem, atrakcyjną ofertą praktyk zawodowych, możliwościami zdobycia zawodu na rynku turystycznym. Powyższe informacje przedstawili, wcielając się w przewodników po Kanadzie. Zaprezentowali wiadomości z zakresu kultury tego państwa, geografii, historii, kulinariów oraz komunikacji lotniczej pomiędzy Ameryką Północną, a państwami europejskimi. Nasi przyszli przewodnicy i być może piloci wycieczek postarali się o oryginalne ulotki, foldery, kalendarze, symbole oraz gadżety przywiezione z samej Kanady. Wymagało to mobilizacji i zaangażowania. Odwiedzający mieli możliwość odbycia kulinarnej podróży do kraju klonowego liścia. Spróbowali kanadyjskich pancakes z syropem klonowym, czyli przysmaku serwowanego zazwyczaj na śniadanie, a czasami jako deser. Zwieńczeniem „podróży” do Kanady był quiz wiedzy dotyczący ciekawostek przekazanych podczas prezentacji. Uważni, spostrzegawczy słuchacze otrzymali atrakcyjne nagrody i upominki.
W pracowni hotelarskiej gimnazjalistom zaprezentowano salę recepcyjną i objaśniano, na czym polega praca w recepcji. Uczennice reprezentujące technikum w zawodzie technik obsługi turystycznej przedstawiły informacje na temat swojego kierunku oraz zawodu technik hotelarstwa w formie prezentacji multimedialnych. Ciekawostką przygotowaną przez uczennice był konkurs wiedzy o turystyce – Traveliada oraz Hoteliada z zakresu wiedzy hotelarskiej. Lider najlepszej grupy zawodników otrzymał pomelo, a każdy uczestnik zwycięskiej drużyny- słodką niespodziankę. Młodzież gimnazjalna wzięła również udział w pokazie układania ręczników, który prowadziły uczennice z klasy pierwszej technikum hotelarstwa.
W gastronomii jak zwykle barwnie i smacznie.
W pracowni cukierniczej w czasie Dnia Otwartego gimnazjaliści mieli niepowtarzalną okazję podziwiać różnorodne desery oraz drobne wyroby cukiernicze przygotowane przez naszych uczniów . Było bardzo kolorowo i słodko. Przygotowano desery na bazie różnych owoców, różnobarwnych galaretek, czekolady, karmelu oraz nietuzinkowe wyroby cukiernicze, między innymi, mini torty, łabędzie ptysiowe, margaretki oraz słoneczniki z ciasta kruchego i kremu, kolorowe roladki, bezy, dekoracje z masy cukrowej oraz różne drobne ciasteczka. Gimnazjaliści zadawali wiele pytań, na które staraliśmy się udzielić obszernych odpowiedzi. Pytania dotyczyły również przygotowanych wyrobów, z którymi młodzież zetknęła się po raz pierwszy.
W pracowni technologii gastronomicznej zorganizowano pokaz wyrobów bankietowych. Goście mogli posmakować typowych wyrobów bankietowych, takich jak kanapeczki dekoracyjne tak zwane „tartinki”, koreczki, kęski piwne z dipami oraz jaja faszerowane. Na spragnionych gości czekały również świeżo wyciskane soki z cytrusów. W pracowni zorganizowana również była ekspozycja sprzętu gastronomicznego oraz przykładowa dekoracja stołu. Gimnazjaliści zazwyczaj z pracowni wychodzili uśmiechnięci i „najedzeni” również wiedzą i informacjami dotyczącymi zdobywania zawodu kucharz czy technika żywienia i usług gastronomicznych.
Prezentacje wyrobów w pracowni cukierniczej i technologicznej przygotowała młodzież klasy III a ZSZ kucharz.
U informatyków też wiele się działo… W sali 209 tradycyjnie odbyła się prezentacja kierunku: technik informatyk, podczas której przedstawiono zalety kształcenia w dziedzinach informatyki. W sali 216 uczniowie klas gimnazjum mogli wziąć udział w konkursie: „Mistrz klawiatury”. Konkurs ten miał wyłonić osobę, która najszybciej i bezbłędnie pisze na klawiaturze. Największą jednak popularnością cieszyły się atrakcje w sali 215, gdzie można było próbować swoich sił w wirtualnym wyścigu sportowych samochodów „Mistrz kierownicy”. Uczniowie przygotowali również stanowiska do jednoczesnej gry w wyścigi samochodowe dwóch osób. Każdy chętny mógł spróbować swych sił (nawet nie mając prawa jazdy), a jazdy zawodników były obserwowane na obrazach puszczonych z rzutników.
Oprócz tego przygotowano bogatą ekspozycję szkolnego sprzętu komputerowego, demontaż i montaż jednostki centralnej komputera, wyświetlanie jednego obrazu z komputera na dwóch, a nawet trzech monitorach. Uczniowie technikum informatycznego zaprezentowali również wiadomości i umiejętności z zakresu sieci komputerowych. Zwiedzający mogli zobaczyć zarabianie kabli sieciowych w krosownicy, gniazdku sieciowym, a także zarabianie kabla sieciowego prostego oraz krosowanego. Mogli przekonać się, że efektem końcowym m.in. tych czynności jest zbudowanie sieci komputerowej – została im pokazana sieć w topologii gwiazdy złożona z serwera i 2 stacji roboczych.
Podczas Dnia Otwartego w ZSZiP zaprezentował się także szkolny wolontariat „Niezapominajka”. Uczennice – przy pomocy filmików i prezentacji – przedstawiły działalność naszych wolontariuszy w szkole i środowisku, omówiły prowadzone akcje charytatywne, udział w konkursach oraz stałą pomoc w Ochronce im. Edmunda Bojanowskiego w Krościenku i w Hospicjum Brata Alberta w Grywałdzie. Gimnazjaliści mogli również wziąć udział w mini-quizie dotyczącym wiedzy nt. naszego wolontariatu. W sali były także przygotowane gazetki, plakaty oraz kiermasz wielkanocny. Promocję Wolontariatu przygotowały i prowadziły: Karolina Warzecha, Justyna Kubicz, Natalia Grabowska i Elżbieta Ligas z klasy 3g.
W tym dniu na wszystkich gości czekała aromatyczna, świeżo mielona kawa, której aromat unosił się w całej szkole. W sali, która na co dzień służy branży gastronomicznej jako pracownia obsługi konsumenta, zaaranżowano na ten dzień kawiarnię „Kawa czy herbata”. Oprócz kawy i herbaty serwowano tartę z jabłkami, której produkcja odbywała się „na oczach” korzystających z kawiarni gości. W kawiarni nie obyło się bez konkursów. Goście odpowiadali na pytania dotyczące rodzaju ciasta, z jakiego produkuje się tarty, stosowanych w ciastach środków spulchniających oraz rozpoznawania mniej popularnych przypraw stosowanych w cukiernictwie jak np. anyż.
Szkoła zaprezentowała również pokaz sekcji karate kyokusin, którą prowadzi nauczyciel wychowania fizycznego Pan Michał Morawczyński. Uczniowie wraz z opiekunem zaprezentowali pokaz samoobrony oraz sprawności fizycznej, promując w ten sposób aktywny sposób spędzania wolnego czasu.
Kolejny Dzień Otwarty Szkoły za nami. Mamy nadzieję, że każdy z odwiedzających znalazł coś dla siebie i miło spędził czas. Zapraszamy wszystkich gimnazjalistów do szczegółowego zapoznania się z ofertą kształcenia w naszej szkole na rok szkolny 2017/2018.
Bardzo serdecznie dziękujemy uczniom i ich opiekunom, którzy włączyli się w organizację, przygotowanie i prezentację działań podczas Dnia Otwartego.
fotorelacja:
Cz.1
[su_animate]
Cz.2
[su_animate]
relacja wideo:
[su_youtube url=”https://youtu.be/c-etA9i07jM” width=”260″ height=”1140″]