DOBRY CHLEB NA KAŻDYM STOLE

W czasie trwania „Tygodnia  Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia  ” w dniach 17 – 22 października 2016 roku w naszej szkole zostały  zorganizowane warsztaty   pieczenia chleba, w których  uczestniczyli uczniowie Publicznego Gimnazjum im.ks.prof. Tischnera  w Szczawnicy  wraz z p.Dyrektor  Anną Szczepaniak. Przed rozpoczęciem warsztatów gimnazjaliści mieli możliwość  obejrzeć w naszej restauracji ciekawą ekspozycję pod tytułem „Izba Pachnąca Chlebem”.  Oprócz pieca można w niej podziwiać pozostały sprzęt potrzebny niegdyś do wypieku chleba, drewnianą ławę, skrzynię, dzieże do zarabiania ciasta, korytko oraz różnego rodzaju koszyczki do wyrastania, a także formy do wypieku. Nie mogło również zabraknąć łopat do wypieku chleba czy tak zwanego cioska służącego do rozgarniania żaru w piecu, a także sprzętu do oporządzania zboża, np. cepów i sita do przesiewania ziarna. Zwiedzanie wystawy, mające na celu przypomnienie tradycji i obrzędów pieczenia chleba, połączone było z degustacją jeszcze ciepłych wypieków z masłem. Nie zabrakło zatem wśród eksponatów kiernicki do wyrabiania masła. Kolejnym etapem   kulinarnej przygody  było aktywne uczestnictwo w procesie powstawania i pieczenia chleba. Goście dowiedzieli się jak przygotować własny  zakwas i jak go przechowywać, jaką mąkę wybrać  oraz jak przygotować chleb na drożdżach i na zakwasie i w czym upiec chleb.  Młodzież własnoręcznie formowała bochenki chleba oraz różnego rodzaju bułeczki. Produkowano  między innymi chleb na zakwasie  z ziarnami słonecznika, dyni siemienia lnianego, sezamu, suszonymi  śliwkami  i  z suszonymi pomidorami. Bułeczki wieloziarniste, z czarnuszką, makiem, sezam, kminkiem.   W czasie trwania zajęć odbyła się degustacja  upieczonych chlebów i bułek z wcześniej  przygotowanym   masłem smakowym i wiejskim smalcem oraz konfiturami .  Uczestnicy warsztatów  otrzymali wypróbowane  przepisy na   różnego  rodzaju chleb oraz bułeczki. Często uważamy, że wypiek chleba w domu jest niemożliwy i pracochłonny. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Wyrób nie pochłania aż tak wiele czasu, a domowa produkcja pieczywa może być dobrą formą spędzania czasu wolnego z najbliższymi. Dzisiaj uczniowie gimnazjum mogli się o tym przekonać. Na zakończenie warsztatów gimnazjaliści uczestniczyli  w prezentacji przygotowanej przez uczniów klasy czwartej Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych pod nadzorem Pani Małgorzaty Hryc  która dotyczyła historii związanych z produkcją i pieczeniem chleba oraz znaczeniu chleba w naszej kulturze. Myślimy, że udało nam się  uświadomić młodzieży, iż pieczenie chleba nie należy do trudnych ani pracochłonnych czynności, a zdobyta wiedza  umocni ją w przekonaniu, że warto to robić.

Warsztaty przygotowała i przeprowadziła Pani Teresa Ptak i  Pan Maciej Czaja  wraz z uczniami  klasy IIIa  ZSZ kucharz.

   ,,KTO NIE WZDYCHA NA MYŚL O PRAWDZIWYM CHLEBIE, TEN PEWNIE NIE ZNA JEGO SMAKU”

zobacz-galerie-zdjec

 

Redakcja : Teresa Ptak

Podziel się swoją opinią