11 lutego 2016 roku uczniowie klasy 3 Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych Karolina Kozielec i Mateusz Pulka przeprowadzili prezentację zasad właściwego odżywiania dla młodzieży w Gimnazjum nr 1w Tylmanowej. Uczestnicząca w prezentacji młodzież mogła dowiedzieć się przede wszystkim, po co organizmowi pokarm, na czym polega racjonalne żywienie, jakich składników pokarmowych należy dostarczać do organizmu, w jakich proporcjach i odstępach czasu, aby prawidłowo się rozwijać. Przedstawione zostały najważniejsze składniki pokarmowe mające wpływ na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie organizmu człowieka oraz ich źródła w pożywieniu. W trakcie prezentacji uczniowie Technikum wyjaśniali podstawy zdrowego stylu życia, bazując na piramidzie żywienia zalecanej przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. Mateusz i Karolina w przystępny sposób omówili zasady prawidłowego żywienia oraz wskazali najczęściej popełniane błędy żywieniowe i ich niekorzystne skutki dla organizmu. Wśród zasad prawidłowego odżywiania szczególną uwagę zwrócili na spożywanie II śniadania, ponieważ jego spożywanie wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce i rozwój intelektualny. Uczniowie, którzy nie spożywają drugiego śniadania, osiągają gorsze wyniki w przedmiotach wymagających skupienia, częściej skarżą się na bóle głowy, złe samopoczucie, rozdrażnienie i konflikty z rówieśnikami. W prezentacji wskazane zostały produkty, które młodzież chętnie podjada między posiłkami, a dostarczają one dla organizmu tylko „pustych kalorii” lub innych związków, które mogą niekorzystnie oddziaływać na organizm człowieka. Na zakończenie prelekcji dla młodzieży został zorganizowany konkurs, w którym nagrodami były różnego rodzaju owoce. Pytania i zadania, z jakimi zmierzyła się młodzież, to między innymi: zawartość tłuszczu w 100 g chipsów, odtworzenie „budowy” piramidy żywienia, czas, jaki należy dziennie poświęcać na aktywność ruchową. Najtrudniejsze w naszym konkursie okazały się do rozpoznania przyprawy, zwłaszcza szafran i anyż.
B.C.