Od koloru włosów do kształtu i wielkości dłoni – kwas deoksyrybonukleinowy (DNA) przenosi unikalną informację biologiczną Twojego ciała. Nici podwójnej helisy, w zadziwiającej ilości dwóch metrów, zamieszkują każdą komórkę, znajdującą się w Tobie.
Czy można wyizolować i zobaczyć DNA? Ależ tak! Zaawansowana technika i laboratorium nie będą Ci potrzebne. Możesz to bez problemu zrobić we własnej kuchni, z niczym więcej niż płynem do mycia naczyń, solą i alkoholem.
Aby uzyskać próbkę DNA, najlepiej użyć komórek roślinnych, np. z kiwi, cebuli, jabłka; możesz również, po prostu użyć siebie – tak jak to zrobili Stanisław Urbaniak i Jan Rozmus z klasy 1 j.
Efekt przeprowadzonego doświadczenia widoczny jest na zdjęciach. Nie pozwala oczywiście na szczegółową analizę wyizolowanego DNA, jednak satysfakcja po jego wykonaniu jest bezcenna.
Doświadczenie przeprowadzili również uczniowie: Agnieszka Chlebek, Alicja Miechurska, Remigiusz Kaczorowski, Szymon Krawczyński, Fabian Ślimak, Norbert Sarata, Jakub Konopka, Bartosz Piwowarczyk. Gratulacje!
Może i Ty podejmiesz wyzwanie?
Dorota Nelle-Zborowska