Od 11 maja trwa w naszej Szkole kolejna edycja kursu „BARISTA”. Kurs odbywa się w ramach projektu unijnego pod nazwą „Rozwój Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w powiecie nowotarskim”. Uczestniczy w nim dziesięciu uczniów w różnych klas. To już siódmy raz grupa zainteresowanych uczniów chce poznawać tajniki parzenia kawy.
Sporządzenie espresso perfetto to nie jest jedyna umiejętność, którą można zdobyć na tym kursie. Trochę wiedzy z historii – czyli kiedy i jak napój kawowy podbił świat; trochę geografii – czyli gdzie i w jakich warunkach uprawia się krzew kawowca; trochę botaniki – czyli gatunki kawy i jak je rozróżnić. Nawet odrobina medycyny – czyli o wpływie spożycia kawy na nasz organizm. Co nieco psychologii, socjologii i ekonomii – czyli produkcja, handel i spożycie kawy na świecie.
Ale przede wszystkim umiejętności praktyczne! W świecie baristów obowiązuje „Zasada 4M”. Opisuje ona warunki konieczne do uzyskania prawidłowego espresso.
Cztery litery M oznaczają:
MANO = RĘKA – czyli umiejętności manualne baristy, jego wprawa i wyczucie
MACCHINA = MASZYNA – czyli sprawny ekspres dobrej klasy
MISCELA = MIESZANKA – czyli odpowiednio dobrana kompozycja ziaren kawy różnych gatunków i z różnych miejsc pochodzenia, o odpowiednim stopniu wypalenia ziarna
MACCINATURA = MIELENIE – czyli optymalna grubość zmielenia ziarna kawy w młynku.
Na kursie ćwiczymy więc „MANO” czyli rękę, aby cała procedura parzenia espresso przebiegała bez zarzutu. Dużo czasu poświęcamy też na wyćwiczenie umiejętności prawidłowego spienienia mleka i na latte art. Sporządzenie dekoracji na kawie jest chyba najchętniej wykonywanym ćwiczeniem na naszym kursie. Każdy uczestnik próbuje zrealizować swój pomysł na dekorację kawowego napoju. Powstają więc nie tylko klasyczne rozety i serca, ale również rysunki tematyczne: wielkanocna pisanka, pięciolinia z nutkami, imiona, postaci z gier. Zresztą zobaczcie sami – zapraszamy do Galerii!