Bariści – do ekspresu!

W maju w naszej szkole odbył się kolejny kurs w ramach projektu „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży turystyczno – gastronomicznej w powiecie nowotarskim”. Tym razem był to kurs baristyczny. Dziesięciu uczestników miało szansę poznać tajniki parzenia i serwowania dobrej kawy. W trakcie kursu można było nauczyć się przygotowywać espresso oraz prawidłowo spieniać mleko i łączyć go na różne sposoby z naparami kawy. Można również było poznać alternatywne, bardzo modne ostatnio metody parzenia kawy, wykorzystywane zarówno w domu przez smakoszy kawy, jak i w dobrych kawiarniach. Niemało radości sprawiło uczestnikom eksperymentowanie z latte art i przygotowywanie kaw zdobionych różnymi sposobami. Umiejętności praktyczne zostały podbudowane solidną porcją wiedzy teoretycznej. Na kursie można było dowiedzieć się niemało na temat ziarna kawy, jej uprawy, oraz wpływu procesów zbioru, obróbki i palenia na to, co w postaci czarnego, aromatycznego naparu znajdujemy w naszych filiżankach.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z pierwszej edycji kursu. Następna edycja kursu już jesienią. Zapraszamy!

(ET)

Galeria zdjęć

Podziel się swoją opinią