Zajęcia praktyczne to nie tylko „suche informacje” z podręcznika. W trakcie nauki również poszerzając swoje umiejętności poznajemy typowe potrawy kuchni polskiej
a także kuchni obcych narodów. Zaczynając ten dział tematyczny nie sposób ominąć naszą kuchnię rodzimą czyli góralską. Nie jest ona kuchnią specjalnie wykwintną, jednak urzeka doskonałym i niepowtarzalnym smakiem. Nasza szkoła usytuowana jest, można powiedzieć, na pograniczu różnych kultur i kuchni. Jeden region – Pieniński, ale idąc w myśl powiedzenia „co wieś to inna pieśń” , z każdej wioski, którą reprezentują nasi uczniowie, wywodzi się inna tradycyjna potrawa, a być może taka sama ale o innej nazwie. Wtorkowe zajęcia były miłą lekcją kultury góralskiej , gdzie każdy z uczniów klasy 3 „a” mógł opowiedzieć o swoich tradycjach i typowych potrawach goszczących na ich stołach. Podczas cennej wymiany wiedzy
i doświadczeń wspólnie wykonaliśmy góralską kwaśnicę na wędzonym żeberku, typowe , lecz może bardziej podhalańskie moskole z masłem czosnkowym oraz gałuski wykonane z tartych surowych ziemniaków z dodatkiem omasty z boczku. Te ostatnie dla niektórych były nowością lecz bardzo smakowitą. Po zakończonych zajęciach wszyscy doszli do jednego wspólnego wniosku : dobre – bo nasze!
M. Czaja