Powrót po feriach w greckich klimatach

Od 30 listopada 2020 roku w Zespole Szkół Zawodowych i Placówek organizowane są
z zachowaniem zasad bezpieczeństwa zajęcia praktyczne dla uczniów kształcących się
w zawodzie kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Od 18 stycznia, po feriach ponownie wróciliśmy do zajęć praktycznych w branży gastronomicznej organizowanych w szkole. Mimo mrozu ( poniedziałek -18 st. C , wtorek -10 st. C ) młodzież dopisała i z zapałem wykonywała zaplanowane potrawy. We wtorek, 19 stycznia w zajęciach z kuchni greckiej uczestniczyła grupa uczniów Technikum, z klasy 3g technik żywienia i usług gastronomicznych. Kuchnia grecka postrzegana jest jako zdrowa i prosta, często stosuje się w niej czosnek, oliwę z oliwek, liście winorośli oraz spore ilości warzyw zwłaszcza pomidorów, papryki, ponadto świeże zioła , baraninę i ryby. Z typowych surowców i potraw kuchni greckiej najbardziej znane są: choriatiki – czyli sałatka wiejska u nas znana jako grecka, ser feta
– produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim (to drugie stanowi maksymalnie 30% mieszanki), od 2002 roku nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji; gyros – czyli mięso przygotowane na pionowym ruszcie, opiekane dookoła, podawane na talerzu lub w placku pita, z sosem tzatziki, pomidorem i cebulą; musaka – ziemniaki, cukinia, bakłażan układane warstwami na przemian z mięsem mielonym i sosem beszamelowym; Podczas naszej produkcji uczniowie sporządzili mniej popularne potrawy ale równie barwne i smaczne: sałatkę ziemniaczaną z pomidorami, serem feta i zieloną fasolką, oliwkami, oliwą
i tymiankiem, zupę krem z pomidorów, kopru i czosnku z grzankami z chleba tostowego i sera feta, zraziki duszone w sosie pomidorowym oraz ciasteczka maślane z orzechami nerkowca. Z uwagi na czas karnawału, dodatkowo uczniowie wykonali ciasto zbijane, a z niego chrust.


Zdjęcia wyrobów od obejrzenia w galerii.

B.C.

Podziel się swoją opinią