Horeca/gastrofood

17 listopada 2017 roku wybrani uczniowie naszej szkoły wzięli udział w 25 Targach Horeca/gastrofood.

Międzynarodowe Targi Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA w Krakowie to największe jesienne Targi branży HORECA w Polsce: co roku na powierzchni ponad 7 tys.m2 spotyka się w Krakowie blisko 400 wystawców z kraju i zagranicy. Na targach prezentowana jest pełna oferta wyposażenia dla restauracji, barów, kawiarni, cukierni, stołówek, pizzerii oraz hoteli i innych obiektów noclegowych, a także artykuły spożywcze i napoje dla gastronomii oraz wina z całego świata. Uczniowie mieli więc możliwość zapoznania się z szerokim asortymentem wyrobów branży gastronomicznej jak i hotelarskiej. Ciekawe rozwiązania dla hotelarstwa, nowoczesne techniki sporządzania potraw, mnóstwo wspaniałych produktów, pokazy kulinarne i degustacja to tylko kilka z wielu atrakcji, w jakich uczestniczyła nasza młodzież. Zdobyte w ten sposób informacje, ciekawostki i smaki potraw z pewnością wzbogacą warsztat pracy przyszłych kucharzy i cukierników.

Drugim punktem wycieczki było zwiedzanie 4-gwiazdkowego hotelu Galaxy zlokalizowanego w bezpośrednim sąsiedztwie Starego Miasta. Pani Joanna Cygankiewicz, kierownik działu gastronomii w bardzo ciekawy sposób omówiła funkcjonowanie hotelu. Ponadto zwiedziliśmy komfortowe pokoje hotelowe, centrum rekreacyjne, centrum konferencyjne, restaurację i zaplecze kuchenne. Szef kuchni Pan Tomasz Dziura opowiedział nam jak wygląda planowanie i organizacja pracy w kuchni obsługującej średnio 200 klientów dziennie. Pani Joanna, jako doświadczona osoba w kierowaniu zespołem około 80 osób, udzieliła kilku cennych, praktycznych rad młodzieży dotyczących pracy w branży hotelarsko-gastronomicznej, za co jesteśmy bardzo wdzięczni.
 

S.Kwiatek

Podziel się swoją opinią