25 października 2017r. w ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” do naszej Szkoły przybyli uczniowie klasy IIIc Gimnazjum im. Jana Pawła II w Krościenku nad Dunajcem. Uczestniczyli oni w warsztatach wypieku wyrobów z ciasta drożdżowego typowo chlebowego oraz ciasta drożdżowego na słodko. W czasie ich trwania młodzież miała okazję poznać sposoby produkcji zakwasu, ciasta chlebowego, wypieku chleba z różnymi dodatkami oraz sposobów formowania wyrobów z ciasta drożdżowego. Największą frajdę sprawiło uczniom nadawanie różnych form i kształtów, którym ciasto drożdżowe w dość łatwy sposób się poddaje. W oczekiwaniu na wypiek przygotowanych bułeczek, rogalików, plecionek uczniowie poznali pracownie i formy organizowania zajęć praktycznych branży gastronomicznej Szkoły.
Przez cały czas wszystkim towarzyszył kuszący zapach świeżo wypiekanego chleba i drożdżówek. Kiedy nadszedł czas konsumpcji, każdy próbował odnaleźć przygotowane przez siebie wyroby. Po liczbie zjedzonych wypieków łatwo można się domyślić, iż wszystkim smakowały. Dużą rolę odegrały w tym zapewne dodatki, które każdy mógł dobrać, czyli masełka smakowe, dżemy i konfitury z wiśni, truskawek, marmoladę z jabłek i dyni lub lukier. Prowadząca warsztaty wyróżniła troje uczniów Anię, Weronikę i Marka za najatrakcyjniejsze formy i precyzję wykonania wyrobów. Uczniowie ci otrzymali upominki rzeczowe. Mamy nadzieję, że wśród uczestników warsztatów będą ci, którzy ujawnią lub rozpoznają swój talent kulinarny i kiedyś zostaną uczniami naszej Szkoły.