NASZ CHLEB POWSZEDNI

W ramach ogólnopolskiej kampanii – Tydzień Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia w dniu 18.10.2016 r. w naszej szkole odbyły się pokazy multimedialne przygotowane i prowadzone przez uczniów klasy IV g  – Urszulę Pełczak oraz Mateusza Pulkę pt. „Nasz chleb powszedni – produkcja i znaczenie w żywieniu.” W prezentacji uczestniczyły klasy pierwsze naszej szkoły.

Jak wszyscy doskonale wiemy każdy z nas na co dzień spożywa pieczywo w różnej postaci a właściwie to kilka razy dziennie. Czy zastanawialiście się jakie znaczenie w żywieniu człowieka pełni pieczywo ? Czy wiecie jak przebiega proces produkcji pieczywa lub naturalnego zakwasu ? A jaką rolę pełni chleb w naszej kulturze narodowej ? Uczniowie w przystępny sposób tłumaczyli min.:

·         Rolę i znaczenie chleba w naszej kulturze i tradycji narodowej,

·         Jaka jest wartość odżywcza pieczywa oraz co o niej decyduje,

·         Rozróżnianie podstawowych gatunków zbóż chlebowych,

·         Poszczególne etapy produkcji pieczywa,

Ponadto uczestnicy oglądali krótkie filmiki na temat tego jak w warunkach domowych samemu wyprodukować zakwas żytni do produkcji chleba oraz etapy produkcji pieczywa w warunkach dużej piekarni. Uczniowie poznali również nowe pojęcia takie jak np: typ mąki, zawartość popiołu, dokarmianie zakwasu, garowanie, odpiek końcowy i inne. Zakończeniem pokazu była degustacja pieczywa na zakwasie wypiekanego przez uczniów klasy III a oraz zapoznanie z wystawą „ Izba Pachnąca Chlebem”

 Zobacz galerię zdjęć:

M.H.

Podziel się swoją opinią