W czasie trwania „Tygodnia Dobrego Chleba i Zdrowego Stylu Życia ” w dniach 17 – 22 października 2016 roku w naszej szkole zostały zorganizowane warsztaty pieczenia chleba, w których uczestniczyli uczniowie Publicznego Gimnazjum im.ks.prof. Tischnera w Szczawnicy wraz z p.Dyrektor Anną Szczepaniak. Przed rozpoczęciem warsztatów gimnazjaliści mieli możliwość obejrzeć w naszej restauracji ciekawą ekspozycję pod tytułem „Izba Pachnąca Chlebem”. Oprócz pieca można w niej podziwiać pozostały sprzęt potrzebny niegdyś do wypieku chleba, drewnianą ławę, skrzynię, dzieże do zarabiania ciasta, korytko oraz różnego rodzaju koszyczki do wyrastania, a także formy do wypieku. Nie mogło również zabraknąć łopat do wypieku chleba czy tak zwanego cioska służącego do rozgarniania żaru w piecu, a także sprzętu do oporządzania zboża, np. cepów i sita do przesiewania ziarna. Zwiedzanie wystawy, mające na celu przypomnienie tradycji i obrzędów pieczenia chleba, połączone było z degustacją jeszcze ciepłych wypieków z masłem. Nie zabrakło zatem wśród eksponatów kiernicki do wyrabiania masła. Kolejnym etapem kulinarnej przygody było aktywne uczestnictwo w procesie powstawania i pieczenia chleba. Goście dowiedzieli się jak przygotować własny zakwas i jak go przechowywać, jaką mąkę wybrać oraz jak przygotować chleb na drożdżach i na zakwasie i w czym upiec chleb. Młodzież własnoręcznie formowała bochenki chleba oraz różnego rodzaju bułeczki. Produkowano między innymi chleb na zakwasie z ziarnami słonecznika, dyni siemienia lnianego, sezamu, suszonymi śliwkami i z suszonymi pomidorami. Bułeczki wieloziarniste, z czarnuszką, makiem, sezam, kminkiem. W czasie trwania zajęć odbyła się degustacja upieczonych chlebów i bułek z wcześniej przygotowanym masłem smakowym i wiejskim smalcem oraz konfiturami . Uczestnicy warsztatów otrzymali wypróbowane przepisy na różnego rodzaju chleb oraz bułeczki. Często uważamy, że wypiek chleba w domu jest niemożliwy i pracochłonny. Jednak w rzeczywistości jest inaczej. Wyrób nie pochłania aż tak wiele czasu, a domowa produkcja pieczywa może być dobrą formą spędzania czasu wolnego z najbliższymi. Dzisiaj uczniowie gimnazjum mogli się o tym przekonać. Na zakończenie warsztatów gimnazjaliści uczestniczyli w prezentacji przygotowanej przez uczniów klasy czwartej Technikum technik żywienia i usług gastronomicznych pod nadzorem Pani Małgorzaty Hryc która dotyczyła historii związanych z produkcją i pieczeniem chleba oraz znaczeniu chleba w naszej kulturze. Myślimy, że udało nam się uświadomić młodzieży, iż pieczenie chleba nie należy do trudnych ani pracochłonnych czynności, a zdobyta wiedza umocni ją w przekonaniu, że warto to robić.
Warsztaty przygotowała i przeprowadziła Pani Teresa Ptak i Pan Maciej Czaja wraz z uczniami klasy IIIa ZSZ kucharz.
,,KTO NIE WZDYCHA NA MYŚL O PRAWDZIWYM CHLEBIE, TEN PEWNIE NIE ZNA JEGO SMAKU”
Redakcja : Teresa Ptak