11 stycznia 2016r. w Krakowie odbyły się eliminacje okręgowe XX Olimpiady Wiedzy o Żywieniu i Żywności. Po raz kolejny miejscem eliminacji okręgowych był Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 im. prof. Odona Bujwida w Krakowie. Tegoroczną tematyką wiodącą była „Żywność prozdrowotna”. Naszą Szkołę w eliminacjach reprezentowali uczniowie Technikum żywienia i usług gastronomicznych: Halina Cichoń z klasy 4g oraz Mateusz Pulka z klasy 3g. Eliminacje poprzedziło spotkanie organizacyjne, podczas którego uczestników powitała Pani prof. dr hab. Małgorzata Schlegel- Zawadzka oraz Pani Ewa Konieczna sekretarz Komisji Okręgowej Olimpiady, która przedstawiła zasady przebiegu eliminacji oraz przeprowadziła wśród opiekunów uczestników losowanie członków Okręgowej Komisji. W tej XX edycji olimpiady uczestnicy, oprócz typowej wiedzy z zakresu zasad żywienia oraz technologii gastronomicznej, musieli wykazać się znajomością zagadnień takich jak: ewolucyjna historia zwyczajów żywieniowych człowieka, ekologiczne aspekty żywienia człowieka, ewolucja sztuki kulinarnej i technologii potraw, teraźniejszość i przyszłość żywności prozdrowotnej, suplementy diety – szczególny rodzaj żywności, wczoraj, dziś i jutro nauki o żywieniu, tabele składu produktów spożywczych i normy żywieniowe jako narzędzia w racjonalizacji żywienia, rozwój metod oceny sposobu żywienia. W trakcie trwania eliminacji opiekunowie uczestników uczestniczyli w prezentacji pt. „Nowoczesne technologie wsparciem dla zdrowego żywienia w szkołach”. Po upływie czasu przeznaczonego na eliminacje wszyscy opiekunowie z niecierpliwością oczekiwali na swoich uczniów, aby poznać opracowany test oraz wrażenia podopiecznych. Wrażenia uczestników były różne, większość podkreślała, iż test był trudny i wymagał dużej wiedzy. Teraz wszyscy jesteśmy bogatsi o kolejne doświadczenie, udział w eliminacjach pozwolił sprawdzić swoją wiedzę, a być może zmotywować do jeszcze większego wysiłku, aby w przyszłym roku okazać się lepszym.
B.C.